Ha a D&D: Betyárbecsület után kedvet kaptál jobban elmerülni a Forgotten Realms fantasztikus világában, akkor erre a 4 játékra érdemes rápróbálnod.

Bár a legtöbben nem sok elvárással ültünk be a Dungeon’s & Dragons mozira, amit nagy meglepetésemre már most 2023 legjobb blockbusterének kiáltanék ki. Pedig, ha jobban belegondolunk, akkor igazából már voltak jelei annak, hogy ez egy remek fantasy filmélmény lehet – és nem csak a szuperhősös zsáner bukása miatt.

Mondjuk a D&D filmes fronton sosem volt túl acélos. Kevesen tudják, de 2000-ben már megpróbáltak valamit kezdeni a világ legmeghatározóbb fantasy világával, de a ‘Sárkányok háborúja’ minden téren szégyent hozott a nagy névre. Ahogyan tették azt a folytatásai, a Sárkányok börtöne 2 és 3, melyek láttán az ember véres szemmel kaparta a falat. Ezzel szemben rajzfilmes fronton töretlen a siker: előbb az 1983 és 85 között futó D&D rabolta el a gyerekszíveket, majd 2022-ben a The Legend of Vox Machina a felnőtt közönségnek mesélte el mesteri módon a legelső D&D kampányt.

Ez utóbbi szintén meglepő sikere már elegendő ok lett volna a bizakodásra, de a tény, hogy a Paramountnál már a Betyárbecsület premierje előtt hónapokkal, januárban berendeltek egy ahhoz kapcsolódó élőszereplős sorozatot még inkább azt jelezte, hogy a D&D-mozival a stúdióban nagyon elégedettek. És hát, miért is ne lettek volna, hisz a Betyárbecsület valóban egy fantasztikus fantasy kaland-akció-heist-vígjáték lett, pontosan olyan, amilyenről az ősszerepjátékosok álmodoztak.

Én legalábbis mindig is így képzeltem azokat a sztorikat, amiket mi játszottunk anno a MAGUS-körökben. Itt is van egy bárd, egy mágus, egy druida, egy barbár, na meg egy hullamerev paladin, akik kisebb-nagyobb kitérőkkel és kalandokkal próbálnak elérni egy nagyobb célt. A hősöknek külön-külön képességeik vannak, amiket néha kombinálniuk kell, hogy megoldják az épp felmerülő problémáikat, vagy kijussanak nem kevés szorult helyzetből.

A Betyárbecsület konkrétan egy ultimate D&D film, amiben szinte minden megvan, ami miatt oly sokan évtizedek óta szerelmesek a Forgotten Realms-be.

És igen. Korábban ugyan azt mondogatták, hogy nem lesznek a filmben utalások és kikacsintások, valójában viszont tele van velük, csak nyitott szemmel kell nézni. Például még a 40 évvel ezelőtti mese főszereplői is benne vannak, de az olyan játékokra is találunk utalást, mint az Eye of the Beholder.

És ha már így szóba jöttek a játékok a 30 éves klasszikussal, akkor bizony fontos felhívnom rá a figyelmet, hogy ha valaki esetleg kedvet kapott jobban elmerülni a D&D remek világában, akkor megannyi csodálatos kult-klasszikus játékcsoda várja a kalandozókat. Ebből az apropóból össze is szedtem azt a négy alkotást, amit nem csak meleg szívvel tudok ajánlani, de náluk jobb Dungeons & Dragons játékadaptáció talán nem is létezik.

Az élvezhetőség szempontjából viszont csak olyan programokat válogattam, melyek 2023-ban is élvezhetők, vagy kaptak egy modernizált, feljavított kiadást.

4. Icewind Dale

A Betyárbecsületben bár csak egy pillanatra tűnt fel Icewind Dale területe, az azonos című játékokban alaposan felfedezhetjük magunknak. A 2000-ben megjelent izometrikus akció-kaland egy másik klasszikus, a Baldus’s Gate játékmotorját használja, és bár a játékmenet is nagyon hasonló, az ID inkább egy csapat-alapú dungeon crawler, amiben egészen izgalmas harcokban próbálhatjuk megmenteni a régiót.

A jó hír, hogy a játék kapott egy felújított verziót is, az Enhanced Edition-t, amibe besűrítették a Heart of Winter és a Trials of the Luremaster című kiegészítőket. Ha ezzel megvagyunk, akkor a 2002-es folytatást is érdemes elővenni, ami bár nem kapott feljavítást, de mind a mai napig egészen remekül fest.

3. Baldur’s Gate

A filmben többször is emlegették Baldur kapuját, szóval jó hír, hogy a BioWare klasszikusában akár meg is látogathatjuk. A Baldur’s Gate-et nem csak a valaha készült egyik legjobb D&D-játéknak tartják, hanem az egyik legmeghatározóbb szerepjátéknak is, ami tulajdonképpen beindítója is volt a BioWare máig tartó karrierjének.

Itt a részletekbe belemenően megalkothatjuk a karakterünket, a történetet pedig úgy alakítjuk és játsszuk, ahogy csak kedvünk tartja. Bár az eredeti Baldur’s Gate nem öregedett a legjobban, az Enhanced Edition jelentős vizuális frissítésen esett át, illetve tartalmazza a Tales of the Sword Coast kiegészítőt is, amivel akár a haverokkal együtt is fejest ugorhtunk a Forgotten Realms világába.

A legjobb, hogy a történet folytatódott, sőt, az Icewind Dale-val ellentétben a Baldur’s Gate II egy modern átiratot is kapott. Még jobb hír, hogy hamarosan – idén augusztusban – megjelenik a harmadik fejezet, ami mai vizualitással és játékmenetbeli megoldásokkal szövi tovább a kalandot.

 

2. Planescape: Torment

Ha valaki a D&D világát benépesítő szerzeteket szeretné az ember kicsit mélyebben megismerni, akkor a Planescape: Tormenttel aligha nyúlhat mellé. Ez a játék áll talán a legközelebb ahhoz, amit az asztali szerepjáték során megtapasztalhatunk, hiszen a legnagyobb hangsúly itt nem a harcon, hanem a párbeszédeken, a karakterek közötti interakción, kapcsolaton van.

A felütés is nagyon érdekes, ugyanis a Planescape nem a megszokott Forgotten Realms világában, hanem a létsíkok univerzumában játszódik, amit nagyjából a D&D multiverzumaként fordíthatnánk le. A főszereplőnk egy ismeretlen halhatatlan lény, A Névtelen, aki nem az önös titkolózása, sokkal inkább a rejtélyes amnéziája miatt kapta ezt a megszólítást.

A történet során fel kell fedeznünk a Névtelen korábbi életeit, szóval sokat kell nyomoznunk és beszélgetnünk, miközben segítőket is verbuválhatunk magunk mellé, akik valamilyen úton-módon kapcsolódnak a hősünk múltjához. Bár a Planescape egy méltatlanul sikertelen játék lett, máig óriási kultusz övezi, és a rajongók is ezt tartják a valaha készült egyik legjobb D&D adaptációnak.

A Planescape: Torment szintén kapott egy feljavított kiadást.

1. Neverwinter Nights

A Betyárbecsülethez leginkább közelebb álló játék a Neverwinter Nights lesz, ami az egyik legtöbb etapot megélt sorozat a listán. Ha valaki magyar szinkronnal nézte a filmet, annak talán fel sem tűnik a közös pont: mindkettő ugyanott, Neverwinterben, azaz Téltelenben játszódik.

Ez talán az egyik legkomplexebb D&D játék, amiben ugyanannyira fontosak a párbeszédek, mint a harcok. A karakterünket itt is mi magunk alkotjuk meg úgy és olyanra, amilyenre szeretnénk, verbuválhatunk magunknak egy színes csapatot, kedvünkre kalandozhatunk a világban, ami irdatlan hosszú órákra képes beszippantani bárkit.

Pláne, hogy a 2002-ben megjelent (ugyancsak a BioWare fejlesztette) első részhez egészen 2006-ig érkeztek kiegészítő tartalmak, melyek közül jó párat tartalmaz a feljavított Enhanced Edition. A játék legérdekesebb aspektusa azonban a kalandkészítő toolset, amely segítségével bárki elkészíthette a saját D&D a kalandját.

A második részt már a BioWare híres „második csapata”, az Obsidian készítette, amely ugyancsak több tucat játékórára invitál a Forgotten Realms varázslatos világába. A 20006-os Neverwinter Nights 2 is hasonló utat járt be, mint az elődje, amihez így 2009-ig érkeztek a különféle kiegészítő kalandozások, melyekkel még jobban elmerülhettünk Téltelen és Faerûn rejtelmeibe.

Becsapós lehet egy másik D&D játék, a Neverwinter címadása, ami egyébként nem kapcsolódik a Neverwinter Nights-sorozathoz – már azon túl, hogy ugyanabban a városban és környékén játszódnak. A 2013-ban indult Neverwinter egy klasszikus MMORPG, azaz a játékosok találkozhatnak egymással a Forgotten Realms ezen szegletében, együtt bandázhatnak, kalandozhatnak, vagy akár harcolhatnak is egymással. A többszereplős játék a mai napig él és virul, a következő tartalmi frissítését például pont a napokban kapja.

+1 ráadás – Solasta: Crown of the Magister

A Tactical Adventures által kalapált Solasta bár nem döntött eladási rekordokat, mégis egy egészen érdekes, újszerű módon adaptálta a D&D 5. kiadásának világát és szabályait. Ez a játék ugyanis egy körökre osztott taktikai RPG, olyan méghozzá, amilyen egy igazi asztali szerepjáték.

A Kickstarterről kinőtt kampány során egy csapatnyi kalandort irányíthatunk, akik a valamilyen rejtélyes, az ott élő elfeket is kipusztító kataklizma során romba dőlt Solastában kell kiderítsék, mi történt az oda küldött eltűnt előőrssel. Persze hamar rájönnek, hogy a háttérben sokkal sötétebb erők mozgatják a szálakat, mint elsőre gondolták, így a játékos által irányított csapaton, illetve a Magisztrátus Koronáján áll a világ sorsa.

Bár elsőre nagyon úgy tűnhet, hogy a Solasta egy hardcore cucc, mindenkit meg kell nyugtassak, hogy kifejezetten kezdőbarát, így a műfaj újoncai is bátran tehetnek vele egy próbát. A listán egyébként ez a legfrissebb játék, így a D&D fantasztikus világa ebben elevenül meg a leglátványosabban.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A 13 legjobb lengyel fejlesztésű videojátékkal ünnepeljük a lengyel-magyar barátságot

 

×