Nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva egyre több országban döntenek a TikTok kisebb-nagyon mértékű betiltása mellett. Már a szomszédban is.

A szomszédos országba is eljutott a TikTok bannolás: miután az Egyesült Államok tavaly év végén úgy döntött, hogy kormányzati dolgozók nem használhatják, február végén az Európai Bizottság (EB) is megtiltotta az alkalmazottainak a a videópörgető applikáció használatát, a céges eszközökön.

Teljes tiltást eddig két ország adott ki a TikTokra: India 2020 júliusa, míg Afganisztán 2022 áprilisa óta tiltja a használatát, de egy az egyben, minden állampolgár számára.

Forrás: TechCrunch

Hozzájuk képest enyhébb, az USÁ-val és az EB-vel rokon korlátozásról döntött északi szomszédunk, Szlovákia. A HVG a Napunkra hivatkozva közölte, hogy az ország parlamentjében lesz teljes körűen tilos a TikTok bárminemű használata. Erről Daniel Guspan hivatalvezető tájékoztatta hivatalosan az országgyűlési képviselőket. Mint írta,

a TikTok aránytalanul sok információt gyűjt azokról az eszközökről, amelyeken működik.

Az egyre szélesebb körű tiltásnak az sem szabott gátat, hogy az amerikai kongresszus a héten nyilvános meghallgatáson faggatta Sou Ce Csut, a videómegosztó applikáció elnök-vezérigazgatóját. A bizottság elsősorban az alkalmazást üzemeltető ByteDance cég kapcsolatára volt kíváncsi a Kínai Kommunista Párttal.

Forrás: Bitport

A vállalatvezető szerint a TikTok több mint 1,5 milliárd dollárt fordított az adatbiztonságra, hogy elkerüljék az amerikai felhasználók adatainak illetéktelen kezekbe kerülését, és azt is állította, hogy a platform nem oszt meg információkat az elnyomó kormányzattal. Az esküdözése egyelőre senkit sem nyugtatott meg – ezt jól példázza, hogy

nemzetbiztonsági kockázata miatt részleges, főleg kormányzati munkát érintő tilalmat rendeltek el a TikTok ellen Dániában, Kanadában, Új-Zélandon, Tajvanon, Indonéziában, Bangladesen, Pakisztánban, illetve az Egyesült Királyságban is.

Az USA ráadásul nem igazán kíván megállni a közigazgatási területre vonatkozó bannolásnál: egyes republikánus és demokrata képviselőcsoportok sosem látott egyetértésben támogatják az alkalmazás teljeskörű betiltását az országban.

És akkor még itt van ez is:

MENNYI? Hamarosan brutális pénzt kérhetnek videóikért a TikTok tartalomgyártói!

 

×