Sokakban felmerült már a kérdés.

Az elmúlt évtized rossz tapasztalatai alapján bizony sokakban él az a képzet, hogy a Windows beépített szolgáltatásai nem igazán használhatóak. Tegyük hozzá, hogy teljesen jogosan, hiszen a kezdeti időszakban valóban nem teljesítettek a legjobban a védelmi rendszerek. A 2010-es években Windows telepítés utáni első lépés valamilyen vírusírtó feltelepítése volt, a Windows Defender pedig landolt a virtuális kukában. A Windows szerencsére nem hagyta annyiban a dolgot, folyamatosan csiszolgatta a saját megoldását. Sokak szerint Windows 10 és 11 alatt már nincs is szükség másra, mely óriási kontraszt az előző 10 év első feléhez képest. Vajon tényleg így van ez?

Nézzük is, hogy mennyire használható a Defender!

Windows Security

Mára a Windows Defender már csak egy része a Microsoft védelmi szolgáltatásainak. Ezt kollektíven Windows Security-nek hívja a cég. A Windows Defender indításkor a memóriába kerül, hogy aztán valós időben is vizsgálhassa a fájlokat. Ezen kívül természetesen lehetőségünk van manuális szkennelésre, akár gyorsra, akár sokkal lassabbra is. Megadhatunk specifikus mappákat is, de teljesen offline keresést is indíthatunk, hogy biztosra menjünk a gépünk védelmének érdekében.

Alapértelmezetten az összes gyanúsnak ítélt fájl karanténba kerül. Ezek listáját akár később is visszanézhetjük. Nem minden esetben beszélhetünk valódi kártevőről, így természetesen manuálisan lehetőségünk van arra is, hogy kihozzuk onnan az általunk biztonságosnak ítélt fájlokat. Ez természetesen szépen hangzik papíron, főleg egy teljesen ingyenes védelemtől. A legnagyobb kérdés azonban továbbra is az, hogy milyen teljesítménnyel rendelkezik a sok esetben fizetős vetélytársakhoz képest.

A teljesítmény

Szerencsére a PCWorld munkatársai és független szakértők ilyen szempontból is megvizsgálták a Microsoft alkalmazását. Ehhez többek között olyan speciális fájlokat használtak, melyek nem károsak, ám malware programokhoz hasonlító kódrészleteket tartalmaznak. Ezeket a fájlokat az EICAR weboldala biztosította, mely hosszú évek óta segíti a vírusírtók tesztelését.

Microsoft Edge esetében esély nem volt egyik fájl letöltésére sem, azonnal megbízhatatlanként jelölte a böngésző. A Chrome szintén hasonló módon viselkedett. Firefox esetében lehetőség volt a fájlok lementésére, ám a futtatásuknál már azonnal beavatkozott a Microsoft Defender és megvédte a felhasználót.

2022 végén az AV-Test is tesztelte a Defendert, a védelmi képességei a maximálisan kiadható hat pontot kapták akkor. A neves weboldal megítélése szerint néha túlbuzgó a védelem és álpozitívnak jelöl fájlokat, illetve az offline teljesítménye sem mindig a legjobb. Ezen kívül azonban nem érheti kritika a Microsoft megoldását és fizetős programok esetében is előfordulnak hasonlók.

Hátrányok, verdikt

Jól látható tehát a fenti információkból, hogy a Windows beépített megoldása napjainkban jelesre vizsgázik. Kártevők keresésében és irtásában az élmezőnyben van, nem kell azonnal a kukába dobnunk. A fizetős társaihoz képest az extra funkciókban van csak elmaradása. Nem tartalmaz beépített VPN szolgáltatást, titkosított felhő-alapú tárhelyet vagy éppen extra online védelmi megoldásokat. Ha ezekre nincs szükségünk, akkor a Windows Defender 2023-ban tényleg megállja a helyét egyedül is, nem kell külsős, fizetős megoldásokra vadásznunk. 

Mégis lesz fizetős 1080p a Youtube-on, de marad ingyenes is – Nem ugyanaz

 

×