Hasonló próbálkozás volt már korábban is, de ezt most valószínűleg nem fogják tudni lelőni.

Valószínűleg csak nagyon kevesen szólalkoznának össze azon, hogy a Half Life modként indult, majd teljesen önálló entitássá formálódó, majd az online gaminget megrengető Counter Strike 1.6-nak ott van-e a helye minden idők legjelentősebb játékait tömörítő csarnokban, avagy sem. Mindenki tisztában van a CS nagyságával, amit még az is kénytelen elismerni, aki egyébként soha nem is játszott egyetlen kört sem a lövöldével.

A CS azóta többször is átalakult, új kinézetet és játékmechanikákat kapott, mára pedig a világ egyik legnagyobb esport címévé nőtte ki magát, ami körül óriási rajongótábor alakult. Viszont jusson is bármilyen messzire és magasságokba, még a legújabb-legfiatalabb játékosok is egyetértenek abban, hogy a CS 1.6 messze a legjobb állomás valaha.

Ezért is szomorú, hogy a Valve hivatalosan 2004-ben engedte el az 1.6 kezét, azaz állt le a hivatalos támogatással, igaz, az emlékét még máig nagyon sokan, megannyi rajongói szerveren őrzik a világon. Sőt, az elmúlt években, a technológia fejlődésével még arra is volt példa, hogy pár szaki böngészőre kalibrálja, így kvázi telepítés nélkül, azonnal fejest lehetett ugrani a retróba. Ezeket a projekteket azonban Gabenék sorra lelőtték, így megbízható helyen így már nem pörgethetjük a legendát.

Igen ám, csakhogy a PC Gamer szemfüles kollégái kiszúrtak egy újabb próbálkozást, aminek köszönhetően konkrétan két kattintással bevethetjük magunkat az izgalmas csatározásokba.

Az oldal a Play-CS.com névre hallgat, és állítólag egy orosz kezdeményezésről van szó, így nyilván azzal kezdték a tesztet, hogy lecsekkolták akad-e az oldalon nyomkövető vagy valamilyen más megfigyelő, esetleg kártevő. A portál félamatőr szakijai azonban tisztának találták, így rögtön rá is ugrottak a teljesen online, bár semmilyen formában sem legális 1.6-ra.

Mivel az egész Oroszországból működik, így nyilván néha belefuthatunk némi emelkedett pingbe, de az élmény általában tökéletes. Tényleg olyan, mintha 20-22 évet ugrottunk volna vissza az időbe: itt vannak a kultikus pályák és játékmódok, a grafika pedig egyszerűen fenomenálisan baltával faragott (már ha lehet ilyet mondani).

Elvileg attól sem kell nagyon félni, hogy hamarosan lelövik a dolgot, de minimum nehéz lesz most az amerikai ügyvédeknek érdeket érvényesíteni Oroszországban. Szóval ha te is nagyon bírtad anno a CS 1.6-ot, akkor érdemes lehet becsatlakozni valamelyik meccsbe.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Juj, két szőrös férfi smárol! – Pedig valójában ennél sokkal többről van szó

 

×