Megosztja a közvéleményt a Disneyland döntése, pedig okkal alakítják át az attrakciót. Egy régi film ihlette, és az igazi gond annak a sztorijával van.

Nagyon szeretik az emberek a maguk igaza szerint megmagyarázni, hogy miért ballépés, vagy éppen jogos a floridai Disneyland egyik vízi parkjának és legendás csúszdájának bezárása. Pedig aki hajlandó a szándékos belemagyarázások felett átnézni, nagyon egyértelmű képet kap arról, hogy mi a probléma a Splash Mountainnal. Ahelyett, hogy a woke mozgalom ellen acsarkodnánk, vagy mindenáron kiállnánk mellette, nézzük már meg objektíven, hogy miről szól ez az egész, mert

valójában semmi kétség: a csúszdának mennie kell.

A Fox News – tőle nem szokatlan módon – kritikát fogalmazott meg a Disney felé, mondván: a filmes cég felült a woke kultúrharcnak, ami a hírt átvevő hirado.hu szerint az afroamerikai polgárjogi küzdelmek mögé bújó fajvédő akciókat végrehajtó mozgalom.

 

A CNN elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy mekkora kereslet indult el a park emléktárgyaiért, sőt, a medencék vízéért is, aminek palackját 5.000 dollárért kezdték el árulni az eBayen. Közben jelzik: a csúszdákat inspiráló A Dél dala című film évtizedek óta kemény kritikák tárgya, amiért „riasztó mértékben idealizálja a rabszolgaságot”.

És hát ja.

A 30 év után bezárásra ítélt Splash Mountain vízi park az 1946-os A Dél dala – Rémusz bácsi meséi Tapsifülesről című Disney-film nyomán készült, és bár elsőre nagyon ártatlannak tűnik az egész, okkal vált minimum kényelmetlenné.

Forrás: Wikipedia

Rémusz bácsi ugyanis egy farmon éldegél vidáman, és minden este meséket mond a köré gyűlő gyerekeknek, köztük a farmot birtokló család kisfiának is. Ezeket a történeteket helyes animációs betétekben jelenítik meg, és hát csúcsra jár a vidámság: még a film plakátján is az a szlogen, hogy „meneteljünk egy igazán mulatságos hely felé”. Eddig nagyon rendben, ugye? De ha szólok, hogy a mozi

a 19. századi Amerikában játszódik, nem sokkal a polgárháború után, és Rémusz bácsi egy déli farmon rekedt afroamerikai ex-rabszolga,

akkor is azt mondanád, hogy oké? Nem, ez a film ma már nagyon nem oké, ahogy szerintem a maga korában és a csúszdapark 30 évvel ezelőtti megnyitása idején se volt az, mivel azt sugallja, hogy ez a rabszolga dolog egy kis történelmi csacskaság volt (pláne a déli államokban, mi?), és a felek hirtelen annyira kibékültek, hogy már együtt is játszatják a gyerekeiket.

Forrás: Disney

Félreértés ne essék: a baj nem a tényleg kedves mesebetétekkel van. A baj azzal a kontextussal van, amibe a film helyezi őket: egy déli farmon vidáman éldegélő bölcs fekete bácsi együtt nevetgél a tegnapelőtt őt még tárgyként birtokló fehér család gyerekeivel.

  • Miközben a déli államok egyes zugaiban máig nem tudják megemészteni az afroamerikaiak egyenjogúságát.
  • Miközben a rabszolgákat évszázadokig fogyóeszközként kezelték és halálra dolgoztatták-korbácsolták az ültetvényeken.
  • Miközben nem hogy akkor, utána még sokáig szóba sem kerülhetett, hogy feketék és fehérek bármilyen közös programon vegyenek részt.
  • SŐT, biztosak vagyunk benne, hogy a Rémusz bácsit játszó James Baskett és a többi afroamerikai színész ’46-ban még külön feketéknek fenntartott bejáraton léphetett csak be a filmstúdióba és kizárólag faji alapon elkülönített mosdót használhatott (komolyan: ez csak a ’60-as évektől lett tilos)!

De amint belépett a díszletbe, hirtelen mindenki annyira egyenjogú és vidám lett, hogy a fal adja a másikat, ugye?

Forrás: Disney

A film emlékét aligha azért radírozzák ki az orlandoi Disneyland-ből, amit a Fox News és a véleménycikküket kritika nélkül átvevő oldalak sugallni próbálnak. A cég nem felült a woke mozgalomnak, hanem úgy érzi – szubjektíve azt mondom: helyesen -, hogy egy a rabszolgaság intézményét mosdató, történelemhamisító filmnek ne álljon már oltár egy vidámparkban, ahová éppen a szocializálódó gyerekeik miatt járnak a családok. Politikáról vitatkozni nem ott kell. Viszont

felelősséget vállalni az egészséges társadalmi normákért, azt, öregem, ott IS!

Ha a Disney úgy érzi, hogy nem kíván politikai viták kereszttüzébe kerülni, ezért leszereli a parkot, hát legyen. A motivációt értjük és megértjük, de valahol rohadtul tragikus az, hogy a rabszolgaság tényeit elkenni akaró mozi CSÚSZDÁJA kapcsán (tényleg, ennél nagyobb bajotok ne legyen!) felmerül egyesekben, hogy a helyén kéne hagyni. Az amerikai történelem legsötétebb szégyenfoltját minden politikai oldal elítéli, vita nélkül. Akkor most kinek és mi itt a baja pontosan?

Forrás: Disney

A Splash Mountain-t a múlt héten örökre bezárták és idén átalakítják, hogy 2024-ben A hercegnő és a béka témájú vízipark nyíljon a helyén. Érdeklődve várjuk, hogy ezt a választást mikor, ki és hogyan fogja kikezdeni. Mielőtt bárki a kardjába dőlne miatta, legalább annyit megüzennénk újra: ez akkor is csak egy csúszda.

Olvass jó ügyért kiálló játékstúdiókról is:

EA, Xbox, Ubisoft – Ezért mennek szembe a játékstúdiók az abortusztilalommal

 

×