A mesterséges intelligencia „mindannyiunknak elhozhatja a lámpaoltást”, ha nem megfelelően bánnak vele, de van azért jó hír is.

Még a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI társalapító-vezérigazgatója, Sam Altman sem teljesen nyugodt a mesterséges intelligencia jövőjét illetően. A Yahoo Finance műsorában, a StrictlyVC-ben felvázolta a legjobb és legrosszabb eshetőséget, amit egy fejlett AI elszabadulása okozhat a világban. Tudja miről beszél, éppen ezért

rémisztő, hogy épp a ChatGPT chatrobot és a DALL-E képzőművészeti eszköz fejlesztője törölgeti a homlokát.

 

A PC Gamer szerint az interjú nagy része felesleges szájtépés Szilícium-völgyi dolgokről, ám a beszélgetés egy ponton elég nyomasztóvá vált. Altman szerint az AI nagy közösségi alkalmazása a legjobb esetben annyira szép dolgokat teremt majd a világban, amit ma még elképzelni is nehéz. Az eszközzel a valóság minden szintjén meg lehet majd oldani régóta holtponton nyugvó problémákat, és globálisan jobbá fogja tenni az életet az emberiség számára. Megjegyezte:

ha nyíltan elmondaná mennyire hihetetlenül jó eredményeket vár, akkor őrültnek néznék.

Felvázolta ugyanakkor a legrosszabb forgatókönyvet is, azt, hogy mi lesz akkor, ha a mesterséges intelligencia rossz útra tér, vagy rossz kezekbe kerül – ami alatt egyébként nem feltétlenül azt kell érteni, hogy diktátorok, vagy terroristák kaparintják meg; elég, ha nem bánunk vele megfelelően.

„A legrosszabb eset – és ezt kötelességemnek érzem elmondani – az, hogy mindannyiunknak elhozza a lámpaoltást”

– vonta le a következtetést. Gyorsan hozzátette: szó sincs róla, hogy az AI egyszercsak gonosszá válik, de ettől még jelenthet biztonsági kockázatokat, ha például szándékosan visszaélnek a képességeivel. Ami azt illeti, erre már ma is vannak példák: a ChatGPT volt már eszköze plágiumnak, adathalász e-mailek írásának és téves információk terjesztésének.

Ja, és egyre több szerzői jogi problémát okoz:

Művészek perelték be a mesterséges intelligenciákat – Nem hiszed el mi a vád!

 

×