Kellemes árfekvéssel és specifikációkkal csábít az AOC újdonsága.

Az elmúlt években több AOC termék is járt nálunk. A fő szegmens egyértelműen a monitorok világa, ám a budget egerük is tudott meglepetést okozni. A tesztpadon megfordult IPS paneles, VA paneles AOC monitor is, ahogy a képfrissítések terén is változatos volt a felhozatal. Ezúttal a kompetitív játékosoknak kedveskedik a cég a 25G3ZM típusjelű termékével. 25 inch képátlóval, FullHD felbontással, VA panellel, 0.5ms-os válaszidővel és brutális 240 Hz-es képfrissítéssel vonzaná be a potenciális vásárlókat.

Papíron kiválóan hangzik, nézzük, hogy mit mutat a valóság!

Külső, testreszabhatóság

Az AOC ezúttal sem tudott hibázni, a formavilágot már láthattuk korábban is tőlük. Fekete és piros színekkel operál a monitor, a kávák is a manapság elvárt, extravékony kivitellel ölelik körül a panelt. A lába tekintélyt parancsoló, mindeközben pedig teljes mértékben letisztult tud maradni a monitor. Véleményem szerint az AOC tervezőinek sikerült belőniük ennél a monitornál is az arany középutat, azaz teljes mértékben érezhető a gamer vonal, miközben nincsenek túlzó, netán bazári elemek a monitor egyik részén sem. Jár a piros pont.

Ehhez a szekcióhoz vehetjük az összeszerelési élményt is. Itt sem érheti panasz a gyártót, ennél könnyebb dolgunk nem igazán lehetne. A láb becsavarozása után, melyet kézzel is megtehetünk, gyakorlatilag csak be kell pattintanunk a fém tartóelemet a monitor hátuljába. Semmi szenvedés, pár perc alatt már az asztalunkon figyelhet a frissen kibontott monitor. A láb iszonyatosan stabil alapot biztosít, szerencsére egy ideje a cégek visszaszoktak erre a kialakítása, így egy-egy hevesebb pillanatnál sem fog mozogni az asztalon a monitor. A lábrész kilyukasztott része pedig kiválóan használható kábelmenedzsmentre.

A monitor kategóriájának megfelelően brutálisan személyre szabhatjuk. A sínes megoldásnak köszönhetően szabadon fel-le mozgathatjuk. Ha szeretnénk, akkor 90 fokkal elfordítva pivot módba is pár pillanat alatt a rendelkezésünkre áll. Az más kérdés, hogy ilyen specifikációjú panelt ki akarna beáldozni. A személyre szabhatósággal sincsenek tehát gondjaink.

Csatlakozók, menü és a gombok

A monitor jelenleg nem rendelkezik magyar menüvel, ám az angol szövegek meglehetősen egyszerűek, illetve ikonok is segítik a felhasználók útját. Szerencsére a 2022 nyarán nálunk járt monitor gombjait örökölte meg ez a modell is, így sokkal felhasználóbarátabb módon navigálhatunk majd a különféle beállítási lehetőségek között. Szinte minden állíthatunk: FreeSync, ECO mód, színhőmérséklet, kontraszt, élesség, játék mód, célkereszt, FPS számláló. Érdemes lehet átlapozni a felhasználói kézikönyvet, hamar elveszhetünk a részletekben.

A monitor akkor sem szerénykedik, ha a ki- és bemeneti lehetőségeket vizsgáljuk. Egy darab 1.2-es DisplayPort és két darab 2.0-ás HDMI várja a potenciális vásárlókat, mellyel mindent igény lefedhetnek. Természeten a szokásos 3.5mm-es jack kimenet sem maradhatott ki, mellyel a DP/HDMI portok hangsávját továbbíthatjuk hangszóróra, fejhallgatóra.

A teljesítmény

A körítés tehát minden téren pazar, jöhetett az éles teszt. A specifikációk magukért beszélnek, 240 Hz-es képfrissítés, kellemes, 1:3000-es kontrasztarány és VA panel várt arra, hogy kompetitív címek között bizonyíthassanak. A felbontás FullHD, mely 25 inchen még bátran bevállalható és a gép erőforrásainak is jót tesz, ám 27 inchnél már érdemes lehet 1440p felé kacsingatni. Akkor sem kell aggódnunk, ha nincs meg minden esetben a 240 FPS, hiszen a FreeSync opciót bekapcsolva a játék képkockáinak megfelelő képfrissítésen duruzsol a panelünk.

A VA paneleket korábban több kritika is illette a „Ghosting” jelenséggel kapcsolatban, akár már a 60Hz-es változatok esetén is. Gyakorlatilag utánhúzásnak, szellemképnek is szokták nevezni, mely jelentősen le tudja rombolni a felhasználói élményt. Nos, a jó hír, hogy a legkeményebb Valorant, Fortnite és CS:GO meccsek alatt sem tapasztaltunk ilyet, kontrasztos helyeken sem, így bátran választhatjuk ilyen szempontból is ezt a monitort. A VA panelek feketéje ráadásul jobb az IPS panelekénél, így tartalomfogyasztásra is jobb választás lehet. A 240 Hz pedig egészen elképesztő. Nem annyira látványos és nagy ugrás, mint a 60 Hz -> 144 Hz, de az erre érzékeny játékosok zongorázni tudják a különbséget. A kép még folyamatosabb, az input lag még tovább csökken, szinte szó szerint lefolyik a játék a képernyőről. A használat során nem tapasztaltam semmilyen glitchet, artifactet vagy bármilyen hibát a panellel kapcsolatban.

Verdikt

Hosszú évek 144 Hz használata után ősszel én is ugrottam 240 Hz-re, az AOC pedig tovább bővítette a az elérhető árcédulájú lehetőségek tárházát. Az egyre fejlődő paneleknek köszönhetően nem kell lemondanunk a kiváló képminőségről vagy magasabb fényerőről sem, miközben a képfrissítés is brutális maradhat. Az AOC ezúttal sem hibázott, mind a körítés, mind a monitor teljesítménye meggyőző volt. Ha mindezt összevetjük a monitor 100 ezer forint körül várható árával, akkor észrevehetjük, hogy a 240 Hz már régóta nem a luxus kategória, így az ár-érték arányra sem lehet panaszunk.

Az AOC 25G3ZM hivatalos weboldalát >ide< kattintva érheted el. 

Összefoglalás

Nem luxus már a 240 Hz – AOC 25G3ZM gamer monitor teszt


Szerzői értékelés

9

Az AOC egy kiváló ár-érték aránnyal rendelkező, kompetitív igényekre kifejlesztett monitorral jelentkezett 2022 decemberében. 240 Hz képfrissítés, 0.5 ms-os válaszidő, FullHD felbontás és VA panel várja a játékosokat, mindezt FullHD felbontáson. A teszt végére kiderült, hogy ezúttal sem nyúltak mellé, újabb remek vétel érkezett a piacra.

VA panel, kellemes kontraszt

240 Hz-es képfrissítés

Pazar személyre szabhatóság

Könnyű szerelhetőség

Kellemes képminőség

Három bemenet

Közérthető menü

Nincs hangszóró

Nincs USB be/kimenet, hub

 

Olvasói értékelés

0

×