Egyelőre nem tudni pontosan, hogyan történhetett a két ember halálával végződő horrorbaleset.

November 5-én egészen félelmetes baleset történt a kínai Guangdongban, aminek tragikus főszereplője egy Tesla Model Y. A térfigyelő kamerák által készített felvételeke az látható, hogy az elektromos jármű 55 éves sofőrje parkolni próbál, majd egyszer csak őrületes sebességgel meglódul, épp csak kikerülve az előtte közlekedő robogóst.

A következő fél perc azonban még ennél is félelmetesebb. A Tesla 30 másodperc alatt több mint 2 kilométert száguldott, ami sajnos tragédiával, halállal végződött. Az érintett útszakaszon az autó ugyanis több másik közlekedőnek csapódott, többek között brutálisan elgázolt egy biciklist, míg egy másikat súlyosan megsebesített, majd egy kisebb motoros áruszállítón gázolt át, mielőtt megállt volna egy üzletben.

A balesetben ketten azonnal a helyszínen életüket vesztették, három ember pedig súlyosan megsérült.

 

Bár a közösségi médiában már terjengenek különböző konteók arról, hogy a tragédiát ismét a Tesla önvezetőnek mondott funkciói okozták, az Elektek szakportál szerint ezeknek nemhogy alapja nincs, de nagy valószínűséggel nem is igazak. A sofőr családja szerint ugyanis nem ilyesmivel, hanem a Model Y fékjével volt a probléma, ami valamiért nem működött.

A Tesla eközben egy közleményben mindenkit megnyugtatott, hogy mindenben a kínai hatóságok rendelkezésére áll. A vállalat megvizsgálta a jármű naplózott adatait is, amely szerint a baleset idején egyszer sem nyomták le a fékpedált, ellenben a gázpedállal, amiről a vállalat azt állítja, hogy szinte végig le volt nyomva. A balesetről készült CCTV felvételek is nagyjából ezt a tézist támasztják alá, melyeken látható, hogy az autó féklámpája egyszer sem gyulladt fel.

A hatóságok egyelőre vizsgálják az esetet, amelybe külsős, független nyomozókat is bevonnának.

De nem ez az első, amikor a Tesla fékrendszerével problémák adódnak.

2018-ban a Business Insider újságírója, Linette Lopez mutatott rá, hogy Elon Musk maga kérelmezte a kaliforniai Fremontban található gyárának mérnökeit, hogy távolítsák el a fékezési és gördülési tesztnek nevezett szabványos féktesztet a Model 3-as autóknak a gyártáshoz szükséges feladatok közül.

A portálnak nyilatkozó iparági szakértő szerint a fék- és gördülési teszt az autógyártási folyamat kritikus része, amely a gyártás utolsó fázisaiban zajlik. A teszt biztosítja, hogy az autó kerekei tökéletesen be legyenek igazítva, és ellenőrzi a fékeket és azok működését azáltal, hogy a jármű motorját bizonyos percenkénti fordulatszámig felviszik, és a diagnosztikai gépeken megfigyelik, hogyan reagálnak.

Bár a Tesla tagadta a vádakat, több olyan eset is előfordult, melyeket hasonló meghibásodások okoztak. Az egyik legnevesebb az volt, amikor a Disney élőszereplős Aladdin-mozijának főhőse, Mena Massoud alatt adta meg magát az újonnan vásárolt Model 3-asa, aminek sávváltáskor szimplán kiesett az egyik elülső kereke. A színész az irányíthatatlan autóval egy fának csapódott. De ez csak egy a számos hasonló esetből.

Az Elektek ugyanakkor úgy véli, hogy a tragikus kínai esetben sokkal valószínűbb, hogy a sofőr hibázott, aki összekeverhette a gáz- és a fékpedált.

Ezt is olvasd el:

A Coca-Cola legsötétebb titkai, amikről nagyon nem akarják, hogy tudj

 

×