Megszületett az írek ítélete, amin két évig stresszelt a Meta. Hát, aligha örülnek az eredménynek, de izzadhat mindenki más is, aki a Nagy Kékségtől függ.

Minden túlzás nélkül fennáll a kockázata annak, hogy a Meta – a most ismert formában legalábbis – leállítja szolgáltatásait az öreg kontinensen. Ez valamilyen szinten

minden alkalmazását érintheti, a Facebook-tól az Instagramon és a WhatsApp-on át a Messengerig,

hiszen a Meta és az Unió között épp’ az adatgyűjtés, -tárolás és -feldolgozás gyakorlata miatt áll a bál, vagyis érintett lehet az összes Meta-termék.

Forrás: Pixabay

Az írek úgy jönnek a képbe, hogy a kontinens legnyugatibb pontjaként ők „nyitják-zárják a zsilipet” az USÁ-ba történő adattovábbítás előtt, így a helyi adatvédelmi hatóság gyakorlatilag maga vizsgálhatja felül, hogy

a Meta betartja-e az Európában hatályos GDPR szabályokat. És hát nem.

Ezt a döntést éppen ma hirdették ki, majd közölték is a kontinens illetékes szerveivel, hogy készek megtiltani az európai felhasználók adatainak továbbítását a tengerentúlra – írja a PCWorld.

Fotó: AFP

Az előzmények ismeretében egyébként nem meglepő az ítélet, hiszen a Privacy Shield (Adatvédelmi Pajzs) nevű transzatlanti adattovábbítási keretrendszer szerződését – amire hivatkozva eddig a Meta gond nélkül lövöldözhette oda-vissza az adatokat – már 2020-ban megsemmisítette az Európai Bíróság. Az írek ezután jelezték a cégnek, hogy a működésük nincs összhangban a GDPR szabályokkal, vagyis fel kell függeszteniük az európai adatok amerikai szervereken történő feldolgozását.

Erre ugyebár azért van szükségük, hogy célzott hirdetéseket jeleníthessenek meg a felhasználóknak, vagyis jó nagy anyagi érvágásnak néznek elébe, ha minden így marad.

A Meta anno még keménykedett egy sort: sikertelenül perelte az ír hatóságot, mert a személyes adatok az Európai Bíróság szerint is kevésbé védettek az Egyesült Államokban, mint itthon.

Most még egy hónapnyi körömrágás jön, mivel Írország részéről ez csak egy javaslat, amit átpasszolt további tárgyalásra az Európai Unió hatóságai felé. A Meta nyilván azt reméli, hogy valahogy csak létrejön egy olyan jogi környezet, ami mindenkinek jó. Úgyhogy most várunk.

Zuckerberg-et az almaág is húzza:

„KÉPMUTATÓK!” – Az Apple durván beleszállt a Metába

 

×