Néhány egyetemi professzor elmondta, hogy a diákjai egy részének halvány lila gőze sincs arról, hogy mik azok a fájlok és a mappák.

Több egyetemi professzor szerint a fiatalok egyre nagyobb részének fogalma sincs arról, hogy mit jelentenek a fájl és a mappa kifejezések – írja a The Verge. Szerintük a diákok azt hiszik, hogy a virtuális elemek egyetlen konkrét helyről érhetőek el, amiket ha használni szeretnének meg kell őket keresniük.

Ez a technológiában kicsit is jártas, vagy alapvetően gamer beállítottságúak számára mindenképpen meghökkentő lehet, de érdemes egy kicsit az átlagfelhasználó fejével gondolkozni. Bármilyen furcsának is tűnik, de a régi motoros számítógép használók alapvetően úgy szocializálódtak a digitális térben, hogy rendszerezniük kellett a fájlokat a gépen, máskülönben nehezen bukkannak rá. Ennek mindössze annyi volt az oka, hogy egyszerűen nem volt olyan jó a kereső, illetve a felhasználás módja is teljesen más volt – egy picit talán érteni kellett a működéshez.

Egy mai fiatal viszont már másképp használja az eszközeit, jóval egyszerűbben, gyorsabban, amihez egyáltalán nem szükséges érteni a működését. Ehhez a megváltozott felhasználáshoz sokat hozzátettek az okostelefonok is, melyek még jobban elhomályosították a fájlstruktúrát, ugyanakkor megkönnyítették a megtalálásukat is, melyet még egyszerűbbé tesz a felhőalapú tárolás.

Ezért van az, hogy sokaknak (átlagfelhasználókról beszélünk) olyan kaotikus a PC-n az asztaluk, de ennek tudják be azt is, ha valaki egy fájlt a letöltéses mappában hagy az összes többi között.

A Verge által megkérdezett professzorok azonban kiemelik, hogy ezzel nincs semmi probléma, sőt, ez a technológiai fejlődés szükséges velejárója. Peter Plavchan, a George Mason Egyetem fizika és csillagászat docense például megjegyezte, hogy annak idején, amikor még ő is hallgató volt, az ő tanárai is pontosan ezt a folyamatot látták, és hasonló dolgokat mondtak a technológiai eszközök megváltozott használatáról.

Borítókép: PCGamer

×