Excelsior! - Stan Lee emlékére

Alig több, mint egy éve hunyt el a Marvel képregények és hősök atyja, Stan Lee. A legendás alkotó a legtöbb karakter történetének megalkotásában részt vett, cameói nélkül pedig már soha nem lesznek ugyanolyanok a filmes univerzum mozijai. Összegyűjtöttük azokat a pillanatokat, amik miatt igazán megéri emlékezni rá.

0
 

Alig több, mint egy éve hunyt el a Marvel képregények és hősök atyja, Stan Lee. A legendás alkotó a legtöbb karakter történetének megalkotásában részt vett, cameói nélkül pedig már soha nem lesznek ugyanolyanok a filmes univerzum mozijai. Összegyűjtöttük azokat a pillanatokat, amik miatt igazán megéri emlékezni rá.

Ahogy az a médiaiparban megszokott, úgy a Marvel atyja, Stan Lee sem ezen a néven látta meg a napvilágot. A legendás alkotó 1922-ben Stanley Martin Lieber néven született New Yorkban. Az írás és a hőstörténetek iránt érzett szeretete már gyermekkorában szembeötlő volt. Az Errol Flynn főszereplésével készült filmeket kimondottan szerette, középiskolásként pedig már arról álmodott, hogy író lesz és előfizetéseket árult a New York Herald Tribune-nek.

1939-ben csatlakozott az akkor még Timely Comics néven futó Marvelhez, ami a ‘60-as években változtatta meg nevét a ma ismertre. Bár a cég vezetéséhez rokoni szálak fűzték, kezdetben nem kapott komoly kreatív feladatokat. Egy 2009-es interjúban mesélt ezekről a korai évekről.

“Azokban a napokban a művész tintába mártotta a tollat, szóval az én feladatom az volt, hogy a tintatartók tele legyenek. Elmentem, hoztam nekik ebédet, én kerestem hibákat a szövegben és kiradíroztam a ceruzát a kész lapokról helyettük.”

Kreatív szerepben először az Amerika Kapitány képregények harmadik számában tűnt fel, 1941-ben, ami a Captain America Foils the Traitor’s Revenge címet viselte. Itt használta először a Stan Lee alkotói álnevet is, amit keresztneve ihletett és később legálisan is felvette azt.

Az író számos Marvel karakter megalkotásában vett részt több évtizedes pályafutása során. A legnépszerűbbek közé tartozik Pókember, a Fantasztikus négyes tagjai, Fekete Párduc, She-Hulk és Nick Fury is. Emellett húsz éven keresztül vezette a családi vállalkozásként indult kiadót, ami egy kis cégből az irányítása alatt vált kiadó-óriássá. Miután visszavonult az elnöki székből sem lépett ki azonban teljesen a Marvel Comics életéből, élete végéig aktívan részt vett a kreatív folyamatokban.

Stan Lee with Spiderman

Kép forrása: screengeek.net

Sokan ismerhetjük népszerű cameóin keresztül is, melyek hamar a Marvel filmek kötelező elemeivé váltak. Nem a 2008-as Vasemberben tűnt fel azonban először a mozivásznon, de nem is a 2002-es Pókemberben. Utóbbi karakterhez pedig több szál is kötötte, hiszen Steve Ditkóval közösen alkották meg. Képregényük, a barátságos és közkedvelt new yorki hálóvetőről, 1962-ben látott végül napvilágot. Ugyancsak közös munkájuk gyümölcse Doctor Strange karaktere is, aki 2016-ban tűnt fel először mozivásznon a Marvel filmes univerzumban.

A 2000-ben megjelent X-Men az első olyan Marvel vonatkozású képregényfilm, amiben láthattuk őt a mozivásznon. A csapat több tagjának megalkotásához is fűződik ráadásul a neve. Jean Grey mellett részt vett Magneto karakterének kidolgozásában, de összesen több, mint háromszáz Marvel képregény-szereplő köthető hozzá. Ezzel a műfaj egyik legkiemelkedőbb alkotójaként tarthatjuk számon.

A Marvel Comics atyjaként is emlegetett Stan Lee igyekezett aktívan részt venni szereplői lapon kívüli életében is, így filmeken kívül animációs sorozatokban és videojátékokban is láthatták a rajongók. Először a Wesley Snipes főszereplésével készült Pengéhez forgattak vele egy rövid jelenetet 1998-ban, de az végül sajnos a vágószoba padlóján végezte. Egyik első mozis szereplése így a Larry Cohen által írt és rendezett Szirénázó halál című akciófilm lett, amelyben saját magát kellett alakítania.

Lee több évtizedes pályafutása során számos más film és sorozat mellett szerepelt a Kick Ass-ben, valamint dolgozott együtt Frankie Munizzal és Kevin Smith-szel is. Utóbbi egy archív felvételt használva a képregény-legendáról 2019-es filmjében, a Jay & Silent Bob Reboot-ban is tiszteleg előtte.

Stan Lee cameo

Kép forrása: Comic Book

Stan Lee-t Marvel filmben utoljára posztumusz láthattuk a Bosszúállók: Végjátékban, ahol digitálisan visszafiatalították az 1970-es évekbe. A 2019 nyarán megjelent Pókember: Idegenben így az első olyan film az univerzumban, ami már az ő cameója nélkül került a mozikba.

Excelsior!

×