Hamarosan új időszámítás indul a Windows 10 történetében. Hivatalosan „megszűnik létezni”, de a támogatást átvállalja más némi fizetségért cserébe.

2024.07.01. – A Microsoft az elmúlt napokban frissítette a támogatás megszűnésével kapcsolatos weboldalát. A Windows 8.1 és 7 mellé odakerült a Windows 10 is. Ez már egy újabb fejezetet jelent a rendszer búcsúztatásának történetében, a Microsoft egyre gyorsabban szeretné átterelni a felhasználókat az új verziókra. Ha a redmondi óriás nem változtat a tervén, akkor várhatóan 2025. október 14-én szűnhet meg a 10 hivatalos támogatása. Kidobni azért még nem kell semmit, a fizetős vállalati és otthoni ügyfeleknek további három évig még szállít biztonsági javítást a cég, ám a többiek kényelmetlen helyzetbe kerülhetnek.

Rengeteg felhasználó nem azért nem váltott, mert nem akarna, hanem mert nem tud. Ide sorolhatjuk a régebbi, DirectX 11-es videokártyával rendelkező felhasználókat vagy azokat, akik még első generációs Ryzen processzorokon vagy 2.-7. generációs Inteleken ragadtak. Ezek a masinák nem csak netezésre, de még könnyedebb játékra is alkalmasak, így nagy kár lehet értük. A jelek alapján viszont biztosan kijelenthető, hogy a Microsoft nem gondolja meg magát. – írta Arpi egy korábbi cikkünkben.

Van cserébe egérút

A Microsoft ugyan lehetséges, hogy jövőre megszünteti a Windows 10 támogatását, ám ez nem jelenti azt, hogy temetni kell az operációs rendszert. Kiderült ugyanis, hogy lesz alternatíva, ami még további 5 évet kínál a közkedvelt rendszer életciklusának. A 0patch ismert szereplő a területen, számos támogatását vesztett Windows- és Office-szoftverhez nyújtanak biztonsági javításokat, de a már kivezetett Windows 10-verziókat is támogatják – tehát nem ismeretlen terep számukra ez az operációs rendszer sem. – írja a HVG. A 0patch vállal némi garanciát arra, hogy még ne kelljen olyan gyorsan új vas után nézni, hiszen a Windows 11, ahogy korábban is írtuk, nem azért nem terjedt el világszerte, mert lusták az emberek, hanem mert komoly rendszerkövetelményei vannak. Ezeket pedig nem mindenki szeretné, vagy tudja megugrani, így könnyen lehet, hogy jobb ez a haladék, mint a váltás.

windows

Megoldásra viszont szükség van, ugyanis onnantól kezdve, hogy egy operációs rendszernek leáll a hivatalos támogatása, a felhasználók számtalan külső behatásnak lesznek kitéve. A rosszakarók onnantól kezdve szabadon dolgozhatnak kellemetlen vírusokon, biztonsági javítás, vagy frissítés pedig már nem fog érkezni. A 0patch ezeket a feladatokat vállalja át még további 5 évig, ám sajnos nem ingyen. Az előfizetés évente 25 euróba kerül, amit ha hónapokra lebontunk, nem is egy őrült összeg. Azoknak, akiknek fontos a biztonság, s az, hogy még további 5 évig használhassák a már jól bejáratott és megismert operációs rendszert, felteszem évi majd’ 10 ezer forint nem lesz nagy áldozat. Pláne azért sem, mert ennél jóval többet kellene fordítani arra, hogy a számítógépük stabilan elbírja a Windows 11-et.

Ezt olvastad már?

Brutális nyár a Netflixen – Fantasztikus sorozatok jönnek júliusban a kínálatba

×