Bár az Arkham City látványa a remasterelt kiadásnak hála még ma is helyt állna, egy rajongó minden korábbinál csodásabbá tette az esős gothami éjszakát.


Bódi Dániel

2024.07.01. – Spider-Man ide, Guardians of the Galaxy oda, mindmáig a Batman: Arkham City a legjobb, legtökéletesebb szuperhősös videojáték, ami valaha készült. A mostanság önmaga árnyéka Rocksteady annak idején hihetetlen érzékkel alkotta meg A Batman-játékot, ami nem csak a saját műfaját, de a játékipar egészét is alapjaiban forgatta fel, alakította át és határozza meg a mai napig is.

Az Arkham City nemcsak a tartalmas nyílt világával, történetével, remek karaktereivel, de művészeti stílusával, látványvilágával és a mechanikáival is utat mutatott – olyannyira, hogy más fejlesztőcsapatok jó néhány ötletet innen lesnek el még a legújabb játékaikhoz is. Kár, hogy a Rocksteady már kevésbé volt képes továbbörökíteni a saját sikerreceptjét a Suicide Squaddal – ezért is nagy szerencsénk, hogy az Arkham-széria egy korszakos mestermű, amit bármikor érdemes újra elővenni, hisz egy szemernyit sem öregedett a hosszú évek során.

És amikor ezen elmélkedik az ember, akkor döbben rá, hogy milyen régen is volt már: a sorozatindító Asylum már 15. éves, a legkiemelkedőbb City pedig a 13-at tapossa, de még a záróakkord Knight óta is eltelt már vagy 9 év. Döbbenetesen gyorsan telik az idő, pedig mintha csak tegnap lett volna, hogy először tártuk szélesre a Denevérember eső áztatta, Joker tépázta köpönyegét a gothami éjszakában. Szó se róla, nézzen ki bármilyen jól is az Arkham-összes, azért ráfért az Unreal Engine 4-es ráncfelvarrás 2016-ban, amivel sikerült olyan mértékben konzerválni a játéktörténelmi fontosságú alkotásokat, hogy azok elé még innentől számított 10 év múltán is ugyanolyan öröm legyen leülni, mint legelőször, vagy ma.

A PC-s játékosok azonban duplán el vannak kényeztetve, hiszen a moddereknek köszönhetően voltaképpen folyamatosan érkeznek a grafikán még feljebb csavaró rajongói „remasterelések”, melyekkel sosem látott pompájában hozhatjuk a frászt Gotham városát elfoglalni óhajtó rosszarcokra – és vezéreikre. Éppen ilyen mod a JTT211 nevű modder alkotása is, ami alaposan ráncfelvarrja az amúgy sem csúnyácska Arkham City-t. Mármint tényleg nagyon!

Talán ezért is érdekes, hogy hiába érhető el a grafikai tupír már vagy 2 éve teljesen ingyen a NexusMods oldalán, viszonylag csak kevesen töltötték le. De talán majd most néhány magyar rajongó, akihez elér ennek a cikknek a szele majd kozmetikáz kicsit a számokon, cserébe korábban sosem látott-tapasztalt látványvilág mellett verheti pépesre Joker, Kétarc, Pingvin, Hugo Strange, és még sok-sok más ikonikus gonoszt és Gotham szűkös utcáit ellepő csatlósait. Alább egy kis bemutató:

Ezt is olvasd el:

Vizuális mesterművek: ez a 8 videojáték már kész művészet

×