Nagyon egyértelmű álláspontot villantott a Microsoft arról, hogy mi a hozzáállása a szellemi tulajdonhoz, ha az AI okosításáról van szó.

Gábor János

2024.06.30. – Mustafa Suleyman, a Microsoft mesterséges intelligencia részlegének vezérigazgatója egy CNBC-nek adott interjúban elég egyértelműen rávilágított, hol és mekkora joghézagok tátonganak a mesterséges intelligencia szabályozásán. Suleyman kifejtette, miért is van akkora jelentősége az emberek által online közzétett tartalmak és a szerzői jog által védett anyagok különbségének. A gumiszabály, amivel ma gyakorlatilag minden egyes AI-fejlesztő ugrálókötelezik, az az, hogy minden, ami online, eleve és a legmélyebb gyökerek óta szabadon újra felhasználható. Magyarán: nem igazán van mit tiltani azon például, hogy egy témáról elolvasol pár könyvet és cikket, majd a kialakult ismereteidet összegző, új tartalmat készítesz belőle. Tanulási folyamatnak hívják, amit az AI is csinál – és a Microsoft álláspontja szerint ezt szabad is neki.

A Microsoft szerint az AI tréningjében szinte mindent szabad

„A nyílt weben már elérhető tartalmak esetében a társadalmi szerződés az 1990-es évek óta az, hogy ezeket szabadon fel lehet használni: bárki másolhatja, újraalkothatja, reprodukálhatja ezeket, vagyis olyan, mintha freeware lenne. Ez volt az elfogadott megértés” – magyarázta Suleyman. Hozzátette: természetesen létezik egy külön kategória is, ahol egy weboldal, kiadó vagy hírszervezet kifejezetten megtiltja a tartalmai más célú felhasználását, mint a forrásmegjelölés, hogy mások megtalálhassák az eredeti tartalmat.

„De ez a szürke zóna, és úgy gondolom, hogy végül a bíróságokon fog eldőlni.”

Ezek a megjegyzések rámutatnak arra a kihívásra, amellyel a mesterséges intelligencia fejlesztői szembesülnek, amikor az online elérhető tartalmakat használják fel rendszereik képzéséhez. A tartalom tulajdonjogának és felhasználási jogainak kérdése továbbra is vitatott terület, amely valószínűleg jogi viták tárgyát képezi majd a közeljövőben. De valahogy rendet kell tenni, ez nem kérdés. Mert a világ online világának szabályai továbbra is az emberi értelem korlátaira szabva működnek. Olyan korlátokra, amelyek az AI-t nem különösebben hatják meg, már ma sem.

Ezt se hagyd ki:

Sokan keverik, te ne tedd: ez a különbség az AI és a gépi tanulás között

×