A kutatók „élő szövetet” növesztettek, majd azt egy robot arcára helyezték, ami talán az első valós humanoid robotjövőt vetíti elénk.

2024.06.30. – Egy tudóscsoport arcot növesztett élő emberi bőrből, majd azt egy robotra helyezte, ami az első lépésnek tűnik a Terminátorból ismert T-1000-es robot megalkotásában. A Harvard Egyetem kutatócsoportja emberi bőrsejtek kollagénben tenyésztett keverékéből emberi arcot formált. Az arcot ezután egy 3D-nyomtatott műgyanta alapra helyezték, és a beszámolók szerint a bőr nagyon hasonlít arra, amit az embereken és állatokon is látunk. A szalagok benne például nagyon hasonlóak, ezek a szalagok adják bőrünk tartósságát, rugalmassá, erőssé és mozgathatóvá téve azt.

Michio Kawai a Harvard Egyetemen úgy tervezte meg ezeket a szalagokat, hogy a fent említett 3D-nyomtatott gyantaalapot perforálta, ami lehetővé tette, hogy rendkívül kis V alakú üregeket töltsenek ki az élő szövetekkel. Az élő bőrt ezután egy mindössze néhány centiméter széles robotarcra helyezték, amelynek alapjához rudakat csatlakoztattak, hogy lehetővé tegyék a mozgást.

A kutatók úgy találták, hogy ennek a technológiának nem csak a robotikában, de a kozmetikában is nagy előnye lehet, mivel sikeresen tudták reprodukálni az emberi bőr ráncait, arckifejezéseit. Mindez segíthet abban, hogy „megszűntessük” a bőrünk öregedését, de abban is, hogy idővel minden humanoid robot úgy nézzen ki, mint egy élő ember. Tényleg Terminátor: élő szöveg a fémvázon.

Ezt láttad?

6 totál véletlenül feltalált kütyü, ami megváltoztatta az életünket

×