Egy biológus bemutatott egy koncepciót, amivel felgyorsítható a fogvatartottak rehabilitációjának ideje. Átérezhetik a rabok, hogy mit okoztak.

2024.06.30. – Miközben mindenhol csak azt halljuk, hogy az „AI elveszi a munkát”, az igazság az, hogy egyre szélesebb körben próbálják kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Egy tudós nemrég például arra gondolt, hogy kicsit segít átérezni az elítélt raboknak az, hogy mit is okoztak áldozataiknak. A „jövő börtönének” nevezett koncepció lényege, hogy a rabok egy mesterséges intelligencia implantátumot kapnak a fejükbe, ami mesterséges emlékeket mutat nekik az általuk elkövetett bűncselekményekről, az áldozat szemszögéből.

Átélés és AI

A virtuális igazságszolgáltatási rendszerről, vagyis a neurológiai börtönről készült koncepciót Hashem Al-Ghaili biológus tette közzé YouTube oldalán. A videó elmagyarázza, hogyan működne a virtuális börtön, amit a kitalálója Cognify-nak nevezett el. Dióhéjban összefoglalva: a foglyokat 10 percig intenzív, mesterséges intelligencia által generált tartalomnak vetnék alá, amit az agyba, a DNS-be és az RNS-be injektálnának – megcélozva az egyes részeket, amelyek a memória kialakulásához kapcsolódnak.

A raboknak mutatott tartalom olyan érzelmi állapotokat idézne elő, mint a bűntudat vagy a megbánás, miközben átélhetik, milyen az általuk elkövetett bűncselekmény az áldozat szemszögéből. A rehabilitációs technika csak néhány percig tartana, de a rab számára valószínűleg sokkal hosszabbnak, esetleg éveknek tűnne. A rabok nem csak vizuálisan tapasztalják meg az áldozat érzéseit, de fizikailag is. Mindennek a célja, hogy következményeket és traumát váltsanak ki.

 

„Az ilyen emlékek szimulálhatják az erőszakos cselekmények hosszú távú következményeit, például az áldozat családjának gyászát vagy az áldozat által elszenvedett fizikai és érzelmi traumát” – hallható a videóban. Egyelőre persze nem létezik a virtuális börtönök technológiája, bár tudjuk, hogy Elon Musk már próbálkozik az agyba ültethető chipekkel, ilyen a Neuralink. Al-Ghaili persze elismeri, hogy az ilyen technológiának vannak etikai korlátai is, szóval ezeket le kell küzdeni, mielőtt valósággá válhat.

Ezt láttad?

Brutális nyár a Netflixen – Fantasztikus sorozatok jönnek júliusban a kínálatba

 

×