A tikkasztó meleg jobban megviselheti a telefonodat, mint gondolnád. Természetes, hogy a víztől óvod, de akkor a nyári időtől miért nem?

Gábor János

2024.06.30. – Ahogy egyre szaporodnak a forró nyári napok, egyre több időt tölthetsz medencénél, strandon vagy grillezéssel. Miközben élvezed a napsütést, a telefonod még nagyobb hőhatásnak van kitéve, ami drága mulatság lehet, ha túlmelegedés miatt végül meghibásodik. Egymást követik a rekordmeleg nyarak, ezért különösen fontos, hogy ne csak magadat, hanem telefonodat is megvédd a túlzott hőtől.

A telefonok ideális belső hőmérséklete 0 és 35 Celsius fok között mozog.

A külső hőmérséklet, attól, hogy nem haladja meg ezt a tartományt, még mindig felforralhatja a telefonodat. Ne feledd, hogy a telefonok miniszámítógépek, ezért a működésük eleve hőt termel, és a hő elvezetése elengedhetetlen ahhoz, hogy a készülék egészséges maradjon! Ritka esetekben a túlzott hő az akkumulátor kigyulladását, felpúposodását is okozhatja, de sokkal gyakrabban előfordul, hogy az élettartama csökken, ami rövidebb üzemidőt eredményez.

Ahogy magunkat is megvédjük a hőtől naptejjel, extra víz fogyasztásával vagy árnyékba vonulással, úgy számos lépést tehetünk annak érdekében, hogy a telefonunk ne melegedjen túl. Íme néhány tipp, ami segíthet abban, hogy a telefonod biztonságban és jó állapotban maradjon a nyári forróságban is – köszi a gyűjtést, SlashGear!

1. Tartsd távol a telefonod a közvetlen napfénytől!

Nyáron a telefonodat úgy kell kezelni, mintha vámpír lenne: kerüld a közvetlen napfényt, és soha ne hagyd a tűző napon! A telefon belseje olyan, mint egy autó motorja: csapdába ejti a hőt, és miniatűr sütővé válik. Ha strandon vagy medencénél vagy, tedd a telefonod árnyékos helyre, de ne takard le semmivel, mert ez még több hőt ejthet csapdába. Ha autóban vagy, ne hagyd a a műszerfalon, akkor se, ha GPS-t használsz, ami még jobban felforrósítja a belsejét.

2. Ne töltsd a telefonod forró helyen

Ugyanúgy, ahogy nem szabad közvetlen napfénynek kitenni, a telefon töltése sem ajánlott forró környezetben, hiszen a töltés során az akkumulátor felmelegszik, és ha a környezet is forró, akkor a két hatás könnyen túlmelegedéshez vezethet. Ha mindenképpen töltened kell, várj, amíg hűvösebb helyre kerülsz, és használj gyári töltőt.

3. Kerüld az intenzív feladatokat forró helyen

Bizonyos feladatok, mint például a játék, a fotó- és videószerkesztés vagy a kamerahasználat, még normál hőmérsékleten is jelentős hőt termelhet. Ha ezekkel próbálkozol a nagy forróságban, könnyen túlmelegedhet a telefon. Ha nem tudsz ellenállni a csábításnak, próbáld meg inkább néhány percre korlátozni az ilyen tevékenységeket.

4. Így hűtsd le a telefonod

Ha észreveszed, hogy túlmelegedett, az első dolog, amit tenned kell, hogy hűvös, árnyékos helyre viszed. Ne tedd viszont hűtőbe vagy jégakkura, mert a hirtelen hőmérsékletváltozás ugyancsak károkat okozhat. Vedd le a tokot, és helyezd ventilátor vagy légkondicionáló elé. Kapcsold be a repülőgép üzemmódot, hogy csökkentsd az energiafelhasználást, vagy zárj be minden futó alkalmazást!

Oké, de mit tegyél, ha megvan a baj és az akkumulátor felpúposodott?

A túlmelegedés következtében az akkumulátor felpúposodhat, ami veszélyes állapot. Ha ez megtörténik, kapcsold ki a telefont, és tedd hűvös, nem gyúlékony helyre. Ha lehűlt és meg tudod csinálni, távolítsd el az akkumulátort, és keresd fel a legközelebbi szervizt, hogy egy szakember megmondja, menthető-e a készülék és tud-e bele másik akkumulátort szerelni. De soha, ismétlem, soha ne használj felpúposodott akkumulátort, mert könnyen tüzet okozhat!

Ezt is olvasd el:

Így tisztítsd, hogy ne a retkes egérpadon múljon, hogy beadod-e a fejest

×