Úgy tűnik, hogy az AAA címek iPhone-os portjai nem hozzák a remélt sikert: olyan nagy címek is bukdácsolnak, mint a RE 4 Remake és az AC Mirage.

Gábor János

2024.06.29. – A Death Stranding, a Resident Evil 4 Remake, a Resident Evil Village és az Assassin’s Creed: Mirage közül is szinte mind elbukott az iPhone platformon teljesített eladások tekintetében. Bár az indie játékok és a free-to-play címek továbbra is szép bevételeket generálnak az Apple eszközein, az AAA piac egyelőre nem tűnik nyereségesnek iOS mobilos környezetben. Még az iPhone gaming kontrollerei sem tudták elérni, hogy a gamerek szívesebben költsenek pénzt ezekre a nagy címekre mobilon, mint konzolon vagy PC-n. Miközben a Microsoft, a Nintendo és a Sony dominálják a videojáték piacot, nagyon úgy fest, az Apple-nek még időre van szüksége ahhoz, hogy komolyan vehető versenytársuk legyen.

Gyenge számokat hoznak

A Mobilegamer jelentése és az Appfigures adatai azt mutatják, hogy az utóbbi AAA iPhone portok eladásai messze elmaradnak az elvárttól. Az adatok szerint mindössze 3000 ember vásárolta meg az Assassin’s Creed: Mirage-t, 7000-en a Resident Evil 4 Remake-et, 5750-en a Resident Evil Village-et, és bár a Death Stranding a legjobban teljesítő AAA játék, még ezzel együtt is csak kb. 10.000 letöltést produkált. Ez a szám a konzolos és PC-s eladásokhoz képest elenyésző, ami arra utal, hogy sok játékos inkább a hagyományos platformokon játszik, ha nagy költségvetésű címekről van szó.

Az AAA nem, a free-to-play nagyon megy mobilon

Bár az AAA címek jobban szerepelnek konzolon és PC-n, az adatok azt mutatják, hogy az indie címek és a free-to-play játékok továbbra is népszerűek és nyereségesek mobilon. Az Assassin’s Creed: Rebellion például, ami egy mobil exkluzív free-to-play stratégiai RPG, hatalmas bevételeket produkált – a Mirage portjával összehasonlítva mindenképpen. A Rebellion több mint 900.000 dollárt hozott ugyanabban az időszakban, amikor a Mirage csak 3000 vásárlót vonzott be. Ez azt sugallja, hogy

a free-to-play modell jelentheti a siker kulcsát a mobilos AAA játékok számára.

A mobilpiac továbbra is kulcsfontosságú szegmense a videojáték iparnak, ahol a top mobil játékok jól teljesítenek az AAA portokkal szemben. Az olyan AAA címek, mint a Pokémon GO és a Marvel Snap, valamint az indie kiadások, mint az Among Us és a Stardew Valley, még mindig nagy érdeklődést keltenek a játékosok körében iPhone-on és más mobil platformokon egyaránt.

Ezt is olvasd el:

10 észbontó gamer anime, amiben videojáték a főszereplő

×