A videokártya-piac igazán telített lett 2024 közepére. A gyártók azonban már javában készülnek a friss generációra a színfalak mögött.

2024.06.28. – Az elmúlt időszakban nem csak a videokártyák erőviszonyait, hanem az árazás alakulását is megtekintettük. Kétségtelen, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb hatását az RTX 40 Super kártyák megjelenése okozhatta. Nem csak cégen belül rendezte át az erőviszonyokat, de az AMD-t is komoly lépésekre kényszerítette. Nyárra szinte az összes AMD kártya ára megcsappant az alap árhoz képest, sok esetben 10%-os kedvezményeket olvashatunk le. 2024 júniusának közepén azonban az Nvidia is kénytelen volt finomítani az árcédulákon, első körben az RTX 4080 Super kapott némi kedvezményt.

Az sem titok, hogy a gyártók már készülnek a következő generációra. A megjelenések pontos időpontjai természetesen továbbra is ismeretlen tényezők. A legtöbb iparági forrás azonban azt állítja, hogy késő őszi, még a Black Friday előtti időszak szólhat nagyot igazán. Az AMD, az Nvidia és az Intel is szeretné még a karácsonyi, ünnepi időszak előtt elstartoltatni az első fecskéket. Nézzük is, hogy miért lehet érdemes kivárni a videokártya vásárlással, esetleges cserével.

Nvidia

Az RTX 5090 kártyával kapcsolatban több konkrét információval is rendelkezünk. Az átlagnál bonyolultabb felépítéssel érkezhet a flagship modell, ám közben a méretei csökkenhetnek. Kopite7kimi, a veterán szivárogtató szerint az RTX 5090 FE változata nemhogy nem lesz nagyobb, mint az RTX 4090, de még kevesebb helyett is kér magának. Az RTX 4090 referenciahűtője 3 slotot foglalt el, az RTX 5090 jelenleg tesztelt változata csak kettőt. Ha hihetünk a szintén általa publikált specifikációknak, akkor a korábban pletykált 70%-os raszteres és két-háromszoros Ray Tracing teljesítményugrás tényleg valós lehet majd az RTX 4090 és 5090 között. Ebből azonnal leszűrhető, hogy az RTX 5070 és RTX 5080 kártyák sem fognak finomkodni.

Videokártya, videokártyát

Ennyi idő telt el az Nvidia kártyák megjelenése között

Az elmúlt két generáció alapján pedig 5 és 8 hónap közötti időtartam kell ahhoz, hogy az összes „fontosabb” kártya megérkezhessen a piacra. Ha a 2024 végi megjelenés valósnak bizonyul, az RTX 5060 szintű kártyákra nagy eséllyel 2025 második feléig kell majd várni.

AMD

Nem érdemes flagship AMD modellt várni

Az AMD eredetileg a high-end modelljeibe szánta volna a GDDR7 memóriákat, ám időközben teljesen átrendeződött a portfólió. Azt már többször megerősítették, hogy a Radeon 8000 széria nem rendelkezik majd RTX 5080-at vagy épp RTX 5090-et célzó modellekkel. A fő fókuszt a középkategória kapja majd, de minden bizonnyal a budget szegmens is extra figyelmet kap majd a gyártótól. Ehhez a teljesítményhez azonban a GDDR6 is bőven elegendő, így még költséghatékonyabbak tudnak maradni a kártyák. A rendelkezésre álló információk alapján az RX 7900 XT és 4070 Ti Super szintjén célozza be az AMD legerősebb újgenerációs kártyája, de legjobb esetben is csak az RX 7900 XTX / 4080 erejéig merészkedik el a gyártó. Az RDNA 4 architektúra azonban sokat javíthat a néha lelombozó Ray-Tracing teljesítményen.

Intel

A 2024 elején tartott CES eseményen az Intel több, hivatalos információt is elárult az érkező kártyákkal kapcsolatban:

  • AI képességek és természetesen AI / gépi tanulás is jellemzi majd a Battlemage kártyákat. Az Intel mérnökei szerint is fontosak lehetnek az AI képességek, akár még a játékkarakterek animációit illetően is, nem csak felskálázási megoldásoknál. A gyártásért pedig a TSMC 4 nanométeres gyártósora felel majd.
  • Az Intel elmondása szerint ezúttal a felső(bb) réteget is becéloznák. Az RTX 4090 szintje elérhetetlennek tűnik, de egy RTX 4070 Ti vagy RX 7900 XT erősség már kellően ütős lenne ahhoz, hogy a felső-közép kategóriát preferáló játékosokat is megcélozhassák. Könnyen lehet, hogy így is fél generációnyi lemaradásban lesznek, ám több teljesítmény- árkategóriát fedhetnek majd le.

A korábbi elszólások alapján biztos, hogy a Black Friday időszakot már le szeretnék fedni az új termékekkel, mely legkésőbbi novemberi megjelenést foglal magában. Az Intel továbbra sem a felső kategóriát célozza, így a flagship modell valahol 500 és 600 dollár környékén debütálhat majd. Ami azonban igazán izgalmas lehet, az az Adamantine Cache megérkezése. Ez egy negyedik, Level 4 gyorsítótár lehet, mely leginkább az AMD 3D V-Cache megoldásához hasonlíthat majd. Könnyen lehet, hogy extra órajelek nélkül is minőségi FPS ugrással járhat ennek bevezetése. Ez lehet a Battlemage igazi rejtett fegyvere, mely meglepetést okozhat majd az Nvidia-nak és az AMD-nek.

Megéri várni?

A fenti összegzőből tehát kiderülhet, hogy a gyártók nagyjából milyen kártyákon is dolgoznak a háttérben. Ha az abszolút elérhető legerősebb kártya kell, akkor csak az Nvidia jöhet majd szóba. Ha azonban a közepes teljesítményszinttel is megelégszünk, akkor bizony könnyen lehet, hogy az AMD és Intel gyártósoráról kedvezőbb ár-értékű kártyák érkezhetnek. Most már elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy lassan érdemes lehet megvárni a következő generációt, hacsak nem sürgős a csere vagy a vétel. Mindhárom gyártó egyértelmű fejlesztésekkel, érezhető ugrással szállítja a soron következő generációt, legyen szó méretről vagy épp Ray Tracing képességekről.

Ezt olvastad már?

Tömeggyilkos szuperhősök – Ezek a Marvel karakterek öltek a legtöbbet

×