A NASA egy lenyűgöző képen mutatja be, hol helyezkedünk el a minket körülvevő galaxishalmazokban, ami körülbelül 200 millió fényévre terjed ki.

2024.06.28. – Sok olyan képet láttunk már, ami nagyjából megmutatja, hogy hol helyezkedünk el saját galaxisunkban, a Tejútrendszerben. Most azonban egy olyan képet mutatunk, ami ennél jóval tágabb képet az arról, hogy az univerzumban hol vagyunk – írja a NewScientist. Ez a térkép a minket körülvevő kozmosz hatalmas körét mutatja meg, ami 200 millió fényév távolságig terjed. Ebben a méretarányban a világűr galaxiscsoportokból és üres terekből áll. Utóbbiak olyan területek, ahol viszonylag kevés galaxis található. A középpontban lévő Tejútrendszer a galaxisok egy csoportjának része.

A Föld a galaxisban?

A Tejútrendszer spirális szerkezetét két fő kar, a Scutum-Centaurus és a Perseus uralja. Emellett egy sűrű régiót is tartalmaz, amit központi sávnak nevezünk. Naprendszerünk egy szerényebb struktúrán, az Orion-karban helyezkedik el. A Föld 150 millió kilométeres távolságban kering a Nap körül, a Nap pedig a Tejútrendszer középpontja körül. Konkrétan az Orion-karban vagyunk, mintegy 26 500 fényévre a középponttól. A Naprendszer egyébként mozog a galaxison belül, egyik karból a másikba utazunk, a Sagittarius-kart például már elhagytuk.

Tejút

A Tejútrendszer a galaxisok egy csoportjában található, körülbelül 2,5 millió fényévre van tőlünk legközelebbi szomszédos galaxis, az Androméda, ami a csoportunk legnagyobb galaxisa. Jelenleg több mint 100 km/mp sebességgel száguldunk az Androméda felé; körülbelül 4 milliárd év múlva a két galaxis összeütközik.

A Virgo szuperhalmaz, ami a mi halmazunk legközelebbi galaxishalmaza, a Laniakea szuperhalmaz része, körülbelül 100 ezer galaxist tartalmaz. Bár a térkép valóban lenyűgöző, és megmutatja, hogy milyen pici porszemek vagyunk a galaxishalmazokban, ez még mindig nem a teljes kép. A teljes kozmoszt csak korlátozottan látjuk, a Tejútrendszer sűrű központja kitakarja az égbolt kb. 20 százalékát. Az alábbi képen tehát az látható, hogy hol helyezkedünk el a 200 millió fényévre kiterjedő galaxishalmazok között, és azon belül a Tejútrendszerben. Olyan hatalmas távolságokról beszélünk, amiket felfogni is nehéz.

Kattints a képre a nagyításhoz. Fotó: NASA/Richard Powell

Ezt láttad már?

Tömeggyilkos szuperhősök – Ezek a Marvel karakterek öltek a legtöbbet

×