Hiánypótló összesítés arról, hogy a Marvel szuperhőseinek – akik persze az igazságért harcolnak – mennyi vér tapad a kezéhez. Nos, sok. Nagyon sok.

Gábor János

2024.06.27. – Akárcsak az akciófilmeknek, a képregény moziknak is elmaradhatatlan eleme a magas halálozási arány, de a gyilkolászás nem csak a gonosztevők reszortja. A szuperhősök, bármennyire kedveltek és látszólag feddhetetlenek, legalább annyira nem vonakodnak vérbe mártani a kezüket, mint azok, akik ellen küzdenek. Jason Bourne habozás nélkül öl, ahogy a Taken sorozat bosszúálló apukája, Bryan Mills is, sőt, a Luke Skywalker által elkövetett gyilkosságok száma (lsd. félig felrobbantott Halálcsillag) messze meghaladja Darth Vaderét – kezdetben legalábbis. De ezek a harcosok mind jó ügyért harcolnak, ami esetükben szentesíti az erőszak és a tömeggyilkosság eszközét is.

De mi a helyzet a Marvel Moziverzummal? (VIGYÁZAT: innentől MCU-s filmélményekre leselkedő, masszív spoilerek következnek!)

Az MCU ugyancsak tele van akciódús jelenetekkel, amelyek komoly hullahegyekkel járnak. A gonosztevők között nyilván Thanos az egyértelmű győztes, hiszen egy csettintéssel eltünteti a galaxis felét. De mi a helyzet a hősökkel, akik ugyan szembe szállnak vele, de a küzdelemben szintén nem túl válogatósak, és gond nélkül szétkapnak, embert, idegent, szörnyeteget, ha kell.

És melyik hős lelkén szárad a legtöbb élet? Nos, a Vasemberén.

Az ok, ami miatt Tony Stark a Marvel hősök tömeggyilkosságainak abszolút bajnoka, ugyanott keresendő, mint végső ellensége, Thanos esetében. Stark ugyancsak használja a Végtelen Köveket magába foglaló páncélkesztyűt, amivel a Végjátékban kiirtja Thanos teljes seregét – alsó hangon több tízezer idegen katonát.

De nem ez az első sötét tette: évekkel korábban, a Bosszúállók első részében ugye ő az, aki a közeledő nukleáris rakétát az ellenséges Chituari armada ellen fordítja, és bár támadó sereggel szemben veti be, mégiscsak óriási mészárlás a vége. A List of Deaths Wiki oldal szerint Vasember az összes MCU filmben, amiben megjelent

75.165 idegen lénnyel, 105 robottal és 80 emberrel végzett,

de érdemes megjegyezni, hogy ebből 75.127-et csak a Bosszúllók című filmben ölt meg és a Végjáték utolsó nagy vérfürdőjét nem számolja. Talán azért, mert a Végtelek Kövek nem szó szerint megölik, hanem kitörlik a célpontokat a létezésből – mintha soha nem is éltek volna. Egy másik lista, a Killcounts Wiki csupán az utóbbi tett mellé 75 ezres nagyságrendű számot biggyeszt, vagyis Vasember egymaga úgy 150.000 élet kioltásáért felelős.

Nem Tony Stark az egyetlen mészáros

Nem titok, hogy Tony Stark nincs egyedül erőszakos tevékenységeivel. Számos más hős ugyancsak szívesen ontja az ellenségei vérét. Ha az MCU animációs részét is figyelembe vesszük, akkor Strange Supreme-t ide kell venni: a What If…? körülbelül hét és fél milliárdos nagyságrendű populáció kiirtásáért okolható. Ha tőle eltekintünk, és maradunk szigorúan az MCU élszereplős mozijainál, akkor a Vasember utáni második leghatékonyabb gyilkos talán éppen Thor. Ismert asgardi hadvezér, aki isten lévén halhatatlan és bizony régóta lóbálja a pörölyét – elég hosszú ideje ahhoz, hogy ezrek vére tapadjon a kezéhez. Thor a Bosszúállók: Végtelen háborúban vallja be, hogy mekkora tömeggyilkos, amikor azt mondja, „1500 éves vagyok és kétszer annyi ellenséget öltem meg”. Ez egy magyar nagyközség lakosságával felérő hullahegy.

Van egy másik Marvel szuperhős, aki hasonló számokat produkált, fémmel-vassal-puszta kézzel. A redditező u/plopkind úgy számol, hogy Steve Rogers, azaz Amerika Kapitány hasonló számokat hozott össze, mint Thor, de egyedül a Tél katonájában, amiben 3000 ember lelhette halálát a Kapi miatt földbe állt repülő anyahajón. Mivel a nemes lelkű Rogers szinte az egész pályafutása alatt kínosan ügyel rá, hogy lehetőleg ne oltson ki életet a harc közben, nehéz lenne ezen az egy eseten túlmenően becslésekbe bocsátkozni.

Egy gyilkos Marvel hős, mind fölött?

Nem biztos azonban, hogy Tony Starkot Thor vagy Amerika kapitány követi a legnagyobb tömeggyilkos szuperhősök toplistáján, hiszen még itt van nekünk Hulk, aki, ha dühöng, nem nézi kit és mit ver szét atomjaira. Egy Quora felhasználó, Lee Alexander azt állítja – és teszi ezt elég meggyőzően -, hogy Hulk összességében 20.000 áldozatot szedhetett, csak abban az időben, amit a Sakaaron töltött, gladiátorként. Azt írja, Thor és Loki elszakadása és újbóli találkozása között előbbi számára 1-2 óra telt el a Thor 3-ban, utóbbinak viszont, sakaari idő szerint 2-3 hét. Ezek alapján a szintén ott, de jóval huzamosabb ideje tartózkodó Hulk úgy 366 évet tölthetett el a szeméttelepbolygón. Feltételezve, hogy a zöld pukkancs csak minden hétvégén egyszer lépett fel és lapított ki egy ellenfelet az arénában, akkor valóban: minimum 19-20 ezernél tarthat a hullaszámlálója.

De, és ez egy nagyon nagy DE: Hulk nem csak elvesz, hanem visszaad, nem is akármennyi életet. Igaz, hogy Bruce Benner egyike azon Bosszúállóknak, akiknek a legtöbb vér tapad a kezéhez, viszont ő az, aki egy személyben új életet ad a galaxisnak, amikor a Végtelen Kövek segítségével a visszájára fordítja Thanos galaxis felét kiirtó csettintését. Na, akkor most ki az igazi rossz-jófiú a Marvel dagályos történetfolyamában?

Ezt is olvasd el:

Lesz mit nézni: az év 10 legvártabb anime sorozata, ami még jön

×