Elképesztő összegeket pattintott le apránként hazai userek bankszámlájáról az Apple Pay – van, akinek több mint félmilliója szállt el.

Gábor János

2024.06.27. – Elképesztő, bár egyelőre tisztázatlan számú magyar felhasználó jelezte szerdán a bankja és az Apple felé, hogy indokolatlan levonások történtek Apple Payen keresztül a bankszámlájukról. Az egyes lecsippantott összegek félelmetesen hasonló mintázatot mutatnak: egytől egyig olyan egységek, amelyeket éppen futó, vagy korábban futott rendszeres előfizetési díjakra állítottak be az emberek. Csakhogy akadt olyan eset, amikor ezt az összeget 74-szer vonta le az Apple Pay, ezzel 550 ezer forinttól szabadítva meg a pórul járt ügyfelet – írja most már több hazai és külföldi hírportál is. A Telex este összesítette az olvasói visszajelzéseket, amelyekből ugyanaz a kép rajzolódik ki:

a rendszer valószínűleg most is aktív, vagy korábbi előfizetések díjait vonja le újra meg újra.

És mindegy milyen szolgáltató által vezetett számláról van szó: voltak, akiknek a Revolut kártyájáról, másoknak viszont az itthon is működő pénzintézetek (MBH, CIB, Raiffeisen, Erste, OTP, Unicredit stb.) által kibocsátott kártyához kapcsolt bankszámlájáról  szedték le a pénzt, egészen változatos egységekben. A beszámolókban viszont gyakran visszatér a 899, a 2790, és a 4490 forintos leemelés – ezek sorban az Amazon Prime, a Max és a Netflix egyes csomagjainak havidíjai. De a levonások egészen random összegekről is szólhatnak: egyes userektől 22.000, egy valakitől pedig 129.990 forint szállt el, ami valamilyen termék egyszeri megvásárlására utal, és bár mostanában egyikük se vett ilyen értékben semmit, a pénzt elvitte a rendszer.

Hol a pénz és visszakapják-e az Apple Payesek?

Zavarba ejtő látni, hogy a beszámolók egyike sem írja meg, tudja-e, kinek továbbította a pénzét az Apple. A jelenleg elszigetelten magyarországi problémának tűnő káoszban annyit lehet tudni, hogy az érintett pénzintézetek mind az Apple felé mutogatnak – kérdés viszont, hogy tényleg ők-e a felelősek, ha a hiba nem lépte át az országhatárt. Ha náluk lenne valami zűr, akkor nem csak itthon ütötte volna fel a fejét a hiba és mostanra világszerte állna a bál. Márpedig a MacRumors, az Apple Insider és a 9to5Mac sem tud ilyesmiről: a nemzetközi almás oldalak mind csak magyarországi problémaként írnak az esetről.

A Raiffeisen Bank azt írja, hogy a „külső partnernél bekövetkezett technikai probléma miatt egyes Ügyfeleink bankkártyáit az Apple alkalmazásboltja tévesen megterhelhette”. A pénzintézet felvette a kapcsolatot az amerikai céggel a megoldás érdekében, ahogy tette azt az MBH Bank is. utóbbiak azt írták, az Apple megtette a szükséges lépéseket, és

a téves tranzakciók szerintük jóváírásra fognak kerülni, amiről további értesítést küld majd az érintetteknek.

Ez eddig oké, de jelen esetben az sem kizárható, hogy ha az Apple Pay által levont összegeket a cég továbbította is a szolgáltatóknak (pl. a fentebb írt Amazonnak vagy Netflixnek), akiknek az előfizetésére be volt állítva az adott összeg, az bonyolíthatja a dolgokat. Ez most csak spekuláció, de amennyiben a cégek megkapták a pénzt, nincs különösebb okuk a visszautalásra, hiszen aktív előfizetők esetében elkönyvelhetik úgy is, hogy az illető előre kifizetett X hónapot vagy évet. Egyelőre nem mernék rá megesküdni, hogy nem kell majd külön kérvényeket küldözgetni a jóváírásért. Közben nagyon várjuk, hogy kiderüljön: mégis mi történt és hogy-hogy csak Magyarországon? Ha meglesz a válasz, visszatérünk a témára.

Ezt is olvasd el:

Sokan keverik, te ne tedd: ez a különbség az AI és a gépi tanulás között

×