Az AMD új AI-alapú textúratömörítést vezet be a játékokhoz, amivel sokkal gyorsabb lesz a letöltés és a telepítés, mivel csökkennek a játékok méretei.

2024.06.27. – Ugye milyen rossza az, amikor megveszel egy új játékot PC-re, és még sokáig kell várni, míg letölt, aztán telepít, stb. Értékes játékidőt veszítünk el, főleg akkor ha az internet sebessége vagy épp a gépünk nincs a toppon. Még tavaly a Siggraph 2023 rendezvényen az NVIDIA bejelentette az új, mesterséges intelligenciával működő neurális textúratömörítést (NTC), ami részletek feláldozása nélkül csökkentette a textúrák méretét. Ez azt jelentené, hogy a PC-s játékosok gyorsabban tudnának játékokat letölteni és telepíteni. Ez kiváló hír abban a korban, amikor egy játék alsó hangon 150 GB tárhelyet kár.

AMD

Nemrég kiderült, hogy az AMD is fejleszt valami hasonlót, méghozzá szintén mesterséges intelligenciával. A Neural Texture Block Compressiont az AMD július 2-án, az Eurographics Symposium on Rendering (EGSR) konferencián mutatja majd be részletesen.

„Senki sem szeret hatalmas játékokat letölteni. A mi módszerünk egy neurális hálózat segítségével tömöríti a textúrát, csökkentve a méretet” – írja az AMD GPUOpen csapata. Az AMD a technológiát kifejezetten játékok esetében fogja használni. Ez nem csak abban segít majd, hogy sokkal gyorsabban kerüljön fel a játék a gépünkre, de a GPU teljesítményére is pozitív hatással lehet. A játékok megnövekedett telepítési mérete miatt ugyanis több VRAM kapacitásra is szükség van. 2024-ben a 8 GB VRAM egy GPU-n már kevés lehet, sok játékos a 12 GB-os vagy 16 GB-os kártyákat választja. Lehet, hogy ez a technológia ezen is segít majd.

Az olyan technológia, ami csökkenti a játék során szükséges vagy használt VRAM mennyiségét, nagyszerűen hangzik, így reméljük, hogy minél előbb megjelenik majd. Te mit szólsz hozzá?

Ezt láttad?

6 teljesen új játék, amiért egy fillért se gombol le rólad a Steam

 

×