Rengeteg gamer monitor közül válogathatnak manapság a vásárlók. A TechSpot csapata igyekszik kicsit leszűkíteni a lehetőségek számát.

2024.06.27. – Manapság nincs könnyű dolga annak, aki gamer monitort akar választani. Ez azonban jó dolog, hiszen olyan termékpaletta áll a játékosok, felhasználók rendelkezésére melyre talán még eddig nem is volt példa. Eltérő felbontások, panelek, képátlók és képarányok várják a potenciális vásárlókat. Az extra specifikációk száma is egyre csak gyarapszik, manapság már egyáltalán nem lepődünk meg egy-egy USB-C porton vagy azon, hogy akár USB switchként is képes működni a monitor. Szerencsére azonban a TechSpot csapata időről időre kigyűjti a jelenlegi paletta legjobbjait. Az oldal keze alatt heti szinten mennek át olcsó és méregdrága monitorok, szinte minden kategória szerelmesei megtalálhatják a számukra ajánlott példányokat. Szemezgessünk is ezek közül!

A legjobb 1440p – Asus XG27AQDMG 

Ha prémium (ár)kategória, akkor egyértelműen csak az OLED kerülhet szóba. Az Asus ROG Strix XG27AQDMG minden igényt kielégíthet, ami ebben a szegmensben felmerülhet. WOLED panel, 1440p felbontás, 240 Hz képfrissítés. Legyen szó hardcore kompetitív játékról, AAA címekről vagy épp tartalomfogyasztásról, nehéz lesz megizzasztani a monitort. Ennek azonban komoly felára van, jelenleg is 300 ezer forint feletti árcédulával érdemes kalkulálni. Ennél is találunk drágább, QD-OLED panellel felszerelt, 360 Hz-es bestiákat, ám ott már az ár-érték mutató még jobban kileng, így a TechSpot csapata sem ajánlja azokat nyugodt szívvel.

1440p HDR ár-érték bajnok – AOC Q27G3XMN

gamer monitor

Az AOC monitora több szem pontból is különleges. A megszokott IPS helyett VA panelt használ, mely kellemes feketékkel és kontraszttal kecsegtet, ám nem kell kicsengetni az OLED felárat. Mindezt 180 Hz-es képfrissítéssel fűszerezte meg a gyártó, ám az igazi ereje a MiniLED háttérvilágításban rejlik. Az általánosan megszokott, egy-két darab nagy LED helyett több száz kisebb LED vállalja magára a feladatot, mely átmenetet képezhet a klasszikus és OLED monitorok között. Ezeket külön-külön is lehet kapcsolgatni, mely szintén javít a kontraszton. A technológiának köszönhetően akár 1000 cd/m2 fényerőre is képes a monitor, melynek köszönhetően a HDR képességei is kimagaslanak, miközben a lélektani 200 ezer forintos árat sem lépi át.

A HDR (High Dynamic Range) a nagy dinamikus tartományt jelenti, és olyan technikára utal, amely megjeleníti a tartalom részleteit mind nagyon világos, mind nagyon sötét jelenetekben. Természetesebb és valósághűbb képet ad még szélesebb kontrasztú tartomány mellett is. Például egy nagyon sötét barlangi jelenetben a HDR tévék, monitorok megmutatják a barlang falainak megjelenését, színét, valamint textúráját is. Ezeket a részleteket könnyebb elkülöníteni több fényforrás segítségével, ezért remekelnek ebben a több száz/ezer mini-LED segítségével háttérvilágított monitorok vagy a pixelenként felvillantott OLED monitorok. 

4K prémium

Ha prémium gamer, akkor továbbra is OLED, ám ezúttal már 4K felbontással karöltve. Ez már tényleg a maximalisták területe, hiszen nem könnyű kihajtani még 144 Hz-en sem ezt a felbontást, az árcédula pedig a fél millió forintot is átlépheti. A TechSpot csapata több opciót is felvázolt:

  • Az Asus ROG Swift PG32UCDM rendelkezik összességében a legjobb funkciókkal, de általában ez a legdrágább is a piacon.
  • A Gigabyte Aorus FO32U2P az egyetlen monitor DisplayPort 2.1 UHBR20 csatlakozással, ennek köszönhetően pedig a 240 Hz is elérhető DSC tömörítés nélkül.
  • Sok esetben a Dell Alienware AW3225QF monitora a legolcsóbb a négyesből, ha éppen kapni az adott régióban.
  • Az MSI MPG 321URX monitora lehet ár-értékben a legjobb választás.

4K Budget – LG 27GR93U

Ha meg akarsz állni a 200 ezer forintos határnál, de a 4K felbontásról és a magas képfrissítésről sem akarsz lemondani, akkor az LG lehet a legjobb barátod. A 27 inches képátló és a 4K felbontás kombinációja tűéles, pixelmentes képet garantál. A 144 Hz-es képfrissítésnek köszönhetően pedig szinte lefolyik a tartalom a gamer monitorról, annyira folyamatos képet kapsz.

1080p Esport bestia – ASUS ROG Swift Pro PG248QP

gamer monitor

Ha maradnál 1080p felbontáson, de a lehető legjobb kompetitív teljesítményt keresed, akkor az ASUS megoldása felé kell majd fordulnod. A felár itt is brutális, hiszen 300 ezer forint feletti árcédulára érdemes készülni. Ezért cserébe azonban 540 Hz-es képfrissítéssel gazdagodhat, melyet bizony még kompetitív játékok esetében is nehéz lesz kihajtani.

1080p budget – AOC 24G4

gamer monitor

Ha szűk a pénzügyi keret, akkor sem kell lemondanod a remek játékélményről. Az AOC 24G4 az esetek jelentős részében 70 ezer forint alatt is megkaparintható. Ezért cserébe pedig 180 Hz-es képfrissítés, 1080p felbontás és IPS panel várja a vásárlókat. Ez a monitor is hosszú ideig kiszolgálhatja a tulajdonosát, cserébe pedig a kihajtásán sem kell sokat aggódni, hiszen a FullHD felbontást már egy alsóbb kategóriás videokártya is gond nélkül megoldja.

Jól látható, hogy a fenti listában a 600 ezer és 60 ezer forintos árkategóriát is érintette a TechSpot csapata. A gamer monitorok neveire kattintva az árukereső oldalán találod magad, ahol megnézheted, hogy épp melyik hazai webáruházban a legolcsóbb az adott monitor. 

Ezt olvastad már?

Ezért bannolták és ezt mondta – Elmagyarázzuk a Dr Disrespect botrányt

×