Sok olyan játékos van a világon, aki már vásárolt magának játékot, de ahhoz végül sosem nyúlt hozzá. Ám az így elköltött pénzek összege félelmetes…

2024.06.26. – Manapság már nemhogy nem gáz gamernek lenni, lassan kezdünk átesni a ló túloldalára. Szinte mindenki játszik valamivel, hála az új okoseszközöknek, na meg az állandóan fejlődő videojáték-iparnak. Ha az ember unatkozik, biztosan talál valami olyan játékot, ami az ízlésének megfelelő. Nem baj, ha a GTA-játékok nem jönnek be, ott vannak a szerepjátékok, vagy a stratégiai címek, de ha a bonyolultság taszítja a felhasználót és az idő hiánya, ott vannak a pörgős, pár percet igénybe vevő Candy Crush-szerű mobiljátékok. Olyannyira más már a játékok megítélése, mint 25-30 évvel ezelőtt, hogy az Apple szabályosan játékkonzolnak nevezte a tavaly piacra dobott csúcskategóriás iPhone 15 modelljét. A marketingjük túlnyomó részét az fedte le, hogy a készüléken bizony jó minőségű videojátékokkal is lehet játszani. Így tehát nem csoda, hogy sok játék kerül értékesítésre, ám itt a Steam statisztikái szerint a „kevesebb több” mondást lenne jó a szemünk előtt tartani.

sok

Kiderült ugyanis, hogy a masszív backlogok korszakát éljük. Sok játékos készít magának listát arról, hogy mivel szeretnének játszani a jövőben, s ezzel semmi gond nincs. A gond azzal van, ha ez a lista úgy bővül, hogy az ember előtte megvásárolja a játékokat, aztán pedig hozzájuk sem nyúl. A backlog az a játékoskönyvtár, amivel már rendelkezünk, de még sosem nyúltunk a benne megpihenő játékokhoz. Ezek a backlogok többnyire akkor gyarapodnak, amikor valami „kihagyhatatlan” akcióval találkozunk, s nem bírjuk visszafogni magunkat. Az olyan webshopok, mint például a Steam, ezt már jó ideje felismerték, így természetesen majdnem heti rendszerességgel tartanak komoly akciókat a platformon. A Valve webáruházának publikus információiból pedig most a PCGamesN azt is megnézte, hogy milyen mértékben költenek emberek olyan játékra, amikhez aztán hozzá sem szagolnak. Az eredmény őrületes!

Hogy mennyi?!

A világ összes regisztrált Steam-fiókjának mindössze 10%-a nyilvános. Ez a SteamIDFinder adatbázisában körülbelül 73 millió embert jelent, az ő szokásaikat vizsgálta a magazin, vagyis a végeredmény még ennél is gigászibb lehet. Az ezekből a fiókokból származó adatok alapján úgy számolták, hogy összességében körülbelül 1,9 milliárd dollár értékben kerültek érétkesítésre olyan játékok, amikbe aztán később a felhasználók nem pakoltak egyetlen perc játékidőt sem. Ez magyar forintra lefordítva több int 706 milliárdnak felel meg. Ebből a pénzből fel lehetne húzni több mint 2000 darab budaörsi luxusvillát!

Amit pedig nem tudunk elégszer kiemelni, ezek a számok csak a publikus fiókok adatai alapján jöttek ki, ami töredéke a teljes Steam-közösségnek. ha valóság közeli számot szeretnénk kapni, akkor legalább 10-zel meg kellene szorozni az előbb említett számokat… Hihetetlen mennyiség!

Ezt olvastad már?

20 ezer forint alatt vihető most ez a remek gamer fejhallgató

×