Kevesen tudják, de a Sony 14 évvel ezelőtt piacra dobott egy olyan Bravia TV-t, amibe még egy PS2-t is belepakoltak, ötvözve a retrót a csúcskategóriával.

2024.06.26. – Néha úgy érzem, hogy egy nagyon furcsa korban élek. Mivel megtapasztaltam már a 90-es évek „gamer világát” is, így minden, ami a gyerekkoromból emlék, erőteljesen retrónak érződik. Ma már például vannak olyan emberek, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy milyen volt PlayStation 2-n játszani, holott én még mindig az „etalon konzolnak” tartom. Maga a masina az ezredfordulón jelent meg, s sokak nagy meglepetésére egészen 2013-ig támogatta a Sony. Így van, bármennyire is fura, 11 évvel ezelőtt még volt olyan játék, ami megjelent PlayStation 2-re. Ennek a kitolt életciklusnak is megvan a maga oka, a Sony PlayStation 2-je mind a mai napig a történelem legnagyobb számban értékesített játékkonzolja, a maga több mint 155 millió eladott példányával.

A gép annyira híres volt, hogy a japán cég piacra dobott egy olyan Bravia LCD TV-t is, amibe szabályosan bele volt építve a konzol. Ám ami ebben kiemelten furcsa, hogy mindezt már a konzol ciklusának utolsó harmadában tették…

Márpedig ilyen is volt

A Sony Bravia KDL-22PX300 egy egyedülálló készülék volt, ami sikeresen ötvözte a múlt és az akkori jelen technológiai vívmányait. A PlayStation 2, mint a világ legnépszerűbb játékkonzolja, a nosztalgia érzetét keltette, miközben a modern Bravia TV technológia az akkori igényeknek felelt meg. A készülék különösen népszerű volt azok körében, akik szerették volna újra átélni a klasszikus PS2 játékok élményét anélkül, hogy külön konzolt kellene vásárolniuk, s közben egy jó minőség televíziót is kaptak a pénzükért.

A KDL-22PX300 fogadtatása ettől függetlenül vegyes volt. Míg a nosztalgiára vágyó játékosok és a gyűjtők nagyra értékelték az ötletet, a készülék korlátozott elérhetősége és a viszonylag magas ára sok potenciális vásárlót elriasztott. Ráadásul, mivel a PlayStation 2 már akkor kissé elavult technológiának számított, a készülék inkább különleges kiadásként és gyűjtői darabként vonult be a történelembe, semmint széles körben használt szórakoztató eszközként.

sony

A KDL-22PX300 egy igazi multimédia-központnak számított 2010-ben. Az LCD TV már több HDMI-porttal is rendelkezett a SCART csatlakozói mellé, így régebbi, na meg újabb kiegészítőket is hozzá lehetett csatlakoztatni. A 720p-s felbontás kiválóan kezelte a HD-filmeket, nem számított csúcskategóriának, de élvezhető Blu-Ray-élményt nyújtott. Emellett pedig a PlayStation 2 DVD-lejátszója a régi idők lemezeit is futtatni tudta.

Nem tudni, mi ment félre, de papíron az egyik legjobb médiarendszernek tűnt, pláne 2010-ben. A okostelevíziók korában már el vagyunk kényeztetve, de akkoriban a KDL-22PX300 körülbelül azt a hatást érthette el kényelem és luxus szempontjából, amit ma egy mai Bravia.

Ezt olvastad már?

20 ezer forint alatt vihető most ez a remek gamer fejhallgató

×