A Windows beállításait kevés ember látja csak igazán át. Sokszor a 20 éves és a friss felhasználói felületek keverednek egymással.

2024.06.26. – A Windows felhasználók rengeteg programmal könnyíthetik meg az életüket vagy épp finomíthatják a rendszer képességeit. A HWInfo, MSI Afterburner vagy épp CCleaner alkalmazásokat senkinek nem is kell bemutatni. Ezek segítenek a gépünk monitorozásában, az egyes komponensek finomhangolásában vagy épp az operációs rendszer tisztításában. Itt azonban nem áll meg az élet. A Windows mögött álló hatalmas közösség kitermelt olyan programokat is az elmúlt években, melyekről sokan nem is hallottak, holott rengeteg problémára megoldást nyújthatnak. Szerencsére a PCWorld csapata segítő kezet nyújt ebben a témakörben, nézzük is, hogy mely programoknak érdemes adni egy esélyt. Az alkalmazások Windows 10 és 11 rendszeren is működnek, így bármelyik rendszert is használod, remek társak lehetnek.

NetAdapter Repair – A hálózatos mindenes

A Windows 10/11 hálózati beállításaiban könnyű elveszni. Sokszor 3 különböző almenüt kell felkeresni egy-egy beállítás megtalálásához. Erre nyújthat megoldást a NetAdapter Repair. A régimódi kinézet nem lesz sokak kedvence, ám jól látható már a fenti képen is, hogy minden egyes hálózattal kapcsolatos funkciót egy kattintásra találunk. Kikapcsolhatjuk az egyes Ethernet, Wifi adatpereket is, de fél másodperc alatt válthatunk a Google DNS-ére is. Ha szeretnénk, akkor pedig a Hosts fájlt is egy pillanat alatt visszaállíthatjuk eredeti állapotába. Egy ideje már nem frissült, ám erre nincs is szükség, hiszen a Windows funkció gyakorlatilag 7 óta nem változtak, maximum az, hogy hol találjuk meg az éppen aktuális verzióban.

Microsoft PC Manager

Windows segédprogram

A Microsoft saját megoldása igazán remek választás lehet sokak számára. Néha nem elérhető a letöltése, ám a jelek alapján hamarosan a rendszer szerves részét is képezheti majd. A segédprogram segítségével kitisztíthatjuk a rendszert, áttekinthetjük a Windows-zal együtt induló programokat, de ha kell, akkor akár a potenciális veszélyforrásokat is felkutatja számunkra.

AutoPowerOptionsOK

Az AutoPowerOptionsOK szintén egy hasznos segédprogram. A Windows is egyre jobban tudja kímélni a gépek, laptopok fogyasztását, ám egy kis extra segítség sosem árthat. Az AutoPowerOptionsOK segítségével a végletekig személyre szabhatjuk, hogy a gép/laptop mikor kapcsolja ki a monitort, mikor kerüljön alvó üzemmódba vagy, hogy épp hogyan váltakozzon az egyes teljesítményprofilok között.

Winaero Tweaker

Windows segédprogram

Elérkeztünk ahhoz az alkalmazáshoz, mely talán a legerősebb, legsokszínűbb segédprogram lehet a repertoárban. A név elárulja, hogy nem csak alap funkciókhoz nyúlhat hozzá, de a rendszer kinézetén is alakíthat, ha épp arra kérjük. A WinAeroTweaker olyan dolgokat tud, mint például:

  • Visszaállítható a régi tálca
  • A Windows 11 idegesítő jobb klikkes menüje is visszakaphatja a Windows 10 alatt tapasztalható kinézetét és funkcionalitását
  • Kikapcsolhatjuk a Windows idegesítő adatgyűjtését
  • Finomíthatjuk a Windows Defender és Window Update beállítását
  • Automatizált Registry mentést is végezhetünk
  • Letilthatjuk a nem kívánt reklámokat és alkalmazásokat
  • Állíthatjuk a drag-and-drop funkció érzékenységét
  • A hálózati beállítások nagy részét is alakíthatjuk
  • A Windows megjelenését is több szinten átszabhatjuk, kezdve a tálca átlátszóságával vagy épp a másodperc mutató megjelenítésével

Nem titok azonban, hogy ebben a programban rejlik a legtöbb veszély is, érdemes elolvasni az egyes opciók ki/be kapcsolgatása előtt, hogy pontosan mi mit csinál. Szerencsére a gyári beállítások visszaállítására is van lehetőség, így akkor sem kell szomorkodni, ha valamelyik funkció mégsem tetszene annyira. A többi program esetében is érdemes lehet óvatosnak lenni, ám megfelelő kezekben remek társak lehet a mindennapok során.

Ezt olvastad már?

6 teljesen új játék, amiért egy fillért se gombol le rólad a Steam

 

×