Friss szivárgások szerint komoly befektetéseket indított a Samsung a GPU-k irányába, ami miatt már sokan arra tippelnek, hogy saját videokártya készül.

2024.06.25. – Lehet, hogy a jövőben az AMD és az Nvidia videokártyái mellett Samsung márkás kártyát is választhatunk a gépünkbe? Nos, úgy tűnik, hogy friss hírek szerint a Samsung komoly befektetéseket indított GPU-fejlesztés irányába. Ahogy arról a PCFórum is beszámol, a Korea Business szerint a vállalat GPU-beruházásainak egyértelmű részleteit nem hozták nyilvánosságra, azonban sokan már most arra tippelnek, hogy videokártya készül. Nem feltétlenül van igazuk.

Samsung kártya?

A cég mostani befektetése a hírek szerint valamelyest eltér a szokásostól, nem szabad azonban előre örülni. Bár a döntés a befektetésről elvileg még márciusban született, csak most szivárgott ki. Iparági források azonban ezt nem úgy értelmezik, hogy játékokra szánt videokártya készülhet, ami konkurenciája lehet a jelenlegi gyártóknak. Sokkal inkább úgy, hogy a vállalat a GPU-kat a félvezető eljárások innovációjára használhatja fel, nem pedig a videokártyák fejlesztésére vagy gyártására. A 2024 márciusában tartott „GTC konferencián” a Samsung bejelentette, hogy együttműködik az NVIDIA-val az AI-alapú digitális eszközök kifejlesztésében, és a félvezetőüzemek teljes automatizálását tűzte ki célul.

Ha tehát mindez igaznak bizonyul, sokkal valószínűbb, hogy a Samsung inkább mesterséges intelligenciát támogató CPU-k fejlesztésébe, vagy azok gyártásának támogatásába kezd. A jelentések szerint a vállalat új, nagy teljesítményű számítási (HPC) központot épített áprilisban, ahol a félvezetőtervezéshez szükséges szerverek és hálózati berendezések széles skáláját kínálják. Szóval a Samsung gyaníthatóan nem készít majd gamereknek szánt GPU-kat, de bizonyára szerepe lesz abban, hogy hogyan alakulnak az AI-fejlesztések a jövőben.

Ezt láttad?

Lesz mit nézni: az év 10 legvártabb anime sorozata, ami még jön

×