Sokoldalú gaming robot kiadására készülhet a Sony. A kiszivárgott adatok szerint egy konzol, egy projektor és egy robotkar hibridje lesz.

Gábor János

2024.06.25. – A Sony rendszeresen szabadalmaztat olyan ötleteket, amelyek kisebb-nagyobb innovációkat hozhatnak a videojáték-iparba. A cég nemrég egy beépített játékrendszerrel rendelkező robotot jegyeztetett be, és mivel az évek során számos olyan Sony szabadalom híre szivárgott ki, ami aztán valósággá vált, ez az elsőre elég elszálltnak tűnő ötlet sem tűnik lehetetlennek. Ott van például a Project Q, ami később a PlayStation Portal kézi eszközként realizálódott.

De az új terv ennél sokkal-sokkal nagyobb falat lenne, még a Sonynak is.

A Sony Interactive Entertainment szabadalmi kérelme egy Robot Segéd és Interfész Eszközről, vagyis RUID-ról szól – vette észre a GameRant Alapvetően úgy működne, mint az Apple Sirije vagy az Amazon Alexája, viszont ezekkel ellentétben képes lenne fizikai interakcióba lépni a való világgal. A RUID képes lenne mozgásokra (mint egy robotporszívó), képek és hangok rögzítésére, illetve adatok elemzésére, különféle felhasználási esetekre. Emellett információkat is tudna kivetíteni a falfelületekre: a felhasználó időjárás-előrejelzést, útvonaljavaslatot vagy útmutatást kérhetne – példul a biciklijavításhoz. A hangutasításra megkeresett információkat a RUID a falra vetítené.

A RUID érdekes aspektusa a játékhelyzetekhez való alkalmazkodás. A robot videojátékot futtatna, és egy vagy több kamera segítségével átvizsgálva a környezetet arra is, hogy a megfelelő felületre (vagy térbe) vetítse ki a képet. Közben valós idejű segítséget is nyújthatna a játékosoknak – stratégiák megjelenítésével. Ez a tendencia illeszkedik a Sony legújabb szabadalmaihoz, amelyek célja, hogy a játékokat az egyének igényeire hajlítsák, például a nehézségi szinttel, amit a játékos teljesítményéhez igazítanak, ezzel is elérhetőbbé téve a gaminget.

Néhány elszálltabb ötlet

A szabadalom leírása szerint a RUID vezeték nélkül csatlakozna „többféle” kontrollerhez, vagyis nem csak PlayStation eszközökkel lenne képes interakcióba lépni. Egy másik ötlet szerint a játékvezérlő a RUID-ba lenne integrálva, egész pontosan a tetejéből kinyúló robotkarba, amelynek végéről persze lecsatolható lenne. Ja, és ha megkérjük rá, a vezérlőt persze lábhoz hozza, mint egy jó kutya.

A Sony bejegyzése szól egy mindennél elszálltabb ötletről is, ami szerint a felhasználó VR-szemüveget viselve a tetejére (vagy inkább egy kiegészítő ülésbe, de ez nem tisztázott) is ülhetne, hogy a virtuális valóságban történő mozgásokat szimulálja a játékos számára. Bár egyelőre túl sok ötletnek tűnik, kétségtelen, hogy már részben megvalósítva is nagy újítás lenne, ami akár komoly előrelépést hozhatna a játékiparban. Ennek persze az ellenkezője ugyanúgy igaz: egy ennyire vad elképzeléssel – pláne, ha nem tudják elérhető áron piacra dobni – óriási buktába is bele lehet szaladni.

Ezt se hagyd ki:

Rengeteg PS-exkluzív jön – ilyen IP-k készülnek most a Sony stúdióknál

×