A Sony a jelek szerint nagyon nagy húzásra készül. Olyanra, amivel végleg kenyérre keni a klasszikus PlayStation játékok rajongóit is.

Gábor János

2024.06.24. – A PlayStation 5 jelenleg egyértelmű piacvezető konzol, de van néhány kulcsfontosságú terület, ahol a Microsoft Xbox Series S|X modellek egyértelműen jobbak. Ezek közül az egyik legnagyobb előny a visszafelé kompatibilitás. A Microsoft újgenerációs gépei teljesen kompatibilisek az eggyel korábbi Xbox One-ra készült játékokkal, de most már egy nagyon tekintélyes mennyiségű Xbox 360-as címmel is. Bár ezen a téren a Sony alaposan le van maradva, egészen sok cím esetében lehet PS4-es verziót upgrade-elni, sokszor tök ingyen. Szép-szép, de tovább kell zárkóznia, ha még egy mutatóban jobb akar lenni az Xboxoknál – és ez a PS5 visszafelé kompatibilitása, a PS3 éráig. Most úgy tűnik, a Sony erre kerít sort – állítja a The XboxEra Podcast legutóbbi adása.

Miért fontos, hogy a PlayStation 5 még több régi játékkal elbírjon?

A PS3-nak lenyűgöző játékkönyvtára van, ami hamarosan feledésbe merülhet: a konzol már több mint 17 éves, így a rajongói régóta követelik a Sony-tól, hogy tegyen lépeseket a játékok megőrzése érdekében. A podcast csatornán Nick Baker kiszivárogtatta, hogy a Sony ugyan tervezi a PS3 könyvtárának megőrzését, de teljes visszafelé kompatibilitásról azért nincs szó. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy valami hasonló megoldás készül, mint amit az Xbox esetében látunk: a rajongók egy kiválasztott játékmennyiség támogatására számíthatnak, és

a Sony egyenként, fokozatosan válogatva adja majd hozzá a legnagyobb PS3 játékokat a könyvtárhoz.

Bár ez elsőre talán nem kielégítő opció, a PlayStation rajongóknak érdemes észben tartani, hogy az Xbox visszafelé kompatibilitási programja is hasonlóan kezdődött. Míg kezdetben nagyon hasonló előfeltétellel indult, mostanra szinte minden elképzelhető játékot támogat. Baker információi szerint első körben olyan PS3 játékok üthetik fel a fejüket PlayStation 5-ön, mint az Infamous, a Sly Cooper vagy a God of War.

 

A PlayStation talán a PS Plus Premium előfizetést is felhasználhatja a visszafelé kompatibilitási program népszerűsítésére, de ez – ahogy sok más konkrét részlet sem – egyelőre nem tisztázott. A Sony berkeiben mindenesetre az a pletyka megy, hogy még idén megszünteti a PS3 támogatását, és a mostani szivárogtatás ezzel egybevág. Ha a PS3 online áruháza végleg bezár, de a Sony a visszafelé kompatibilitás révén továbbra is fenntarthatja az örökségét PS5-ön.

Ezt is olvasd el:

Ha akarsz egy jót röhögni: őskori Nintendo reklámok kerültek elő

×