A NASA hivatalos elemzést végzett annak a valószínűségéről, hogy sikerülne-e megvédeni a Földet, ha 14 éven belül aszteroida csapódna a bolygóba.

2024.06.24. – Bár Bruce Willis az Armageddon című filmben egy aszteroidára utazott csapatával, hogy atomot robbantva eltérítse azt, úgy tűnik, egyelőre ez csak fikció. A NASA Bolygóvédelmi Hivatala, aminek feladata, hogy felkutassa, nyomon kövesse és megvédje a Földet az aszteroidák és üstökösök becsapódásától, közzétett egy jelentést, ami szerint

a NASA jelenleg nem rendelkezik megfelelő infrastruktúrával ahhoz, hogy megfelelően megvédje a Földet egy aszteroida becsapódásától.

Miért?

A jelentés ismertet egy feltételezett forgatókönyvet arra az esetre, ha mondjuk egy aszteroida-becsapódás történne a bolygón 14 év múlva. Az elképzelt eset szerint 72% esély van arra, hogy 14 év múlva, 2038. július 12-én aszteroida csapódik a Földbe, de a becsapódás megakadályozására nincsenek megoldások. A becsapódás 45%-os eséllyel senkit sem érint, 47%-os eséllyel több mint 1000 embert érint, 28%-os eséllyel 100 000-et, 8%-os eséllyel több mint 1 millió embert, és 0,04%-os eséllyel 10 milliót. A hatásterület több lakott régiót is érinthet, például Mexikót, az Egyesült Államokat, Portugáliát, Spanyolországot, Algériát, Tunéziát, Líbiát, Egyiptomot és Szaúd-Arábiát.

A jelentésből kiderül, hogy bizonyos dolgok miatt akármekkora aszteroida is csapódna a Földbe, mondjuk 14 év múlva, gyakorlatilag nem tudnánk megakadályozni.

„Egy űrmisszió, a katasztrófakészültség és a kommunikáció fenntartása 14 éves időtávon belül nagy kihívást jelentene a költségvetési ciklusok, a politikai vezetésben történő változások, valamint a folyamatosan változó világesemények miatt” – áll a jelentésben. Azt is megállapították, hogy nincs a világosan meghatározott folyamat egy ilyen becsapódásra való reagálásra. Eddig csak egyetlen becsapódás-megelőzési tesztet végeztek el.

„Egy aszteroidaveszély esetén az űrmissziók folyamata továbbra sem világos. A folyamatot sem az Egyesült Államokban, sem nemzetközi szinten nem határozták meg megfelelően” – áll a jelentésben. Bár a NASA természetesen sürgeti, hogy legyen erre egy kidolgozott terv, de úgy tűnik, hogy leginkább politikai és költségvetési tényezők és világesemények (mint mondjuk egy járvány) miatt egyelőre nem tudnánk mit kezdeni egy ilyen veszéllyel.

Ezt láttad?

JPEG vs. PNG – Mikor és hogyan használjuk ezeket a formátumokat?

×