Megbízható forrás kapott fülest arról, hogy a Netflix mérlegeli egy teljesen ingyen elérhető csomag bevezetését, mert nem igazán van más választása.

Gábor János

2024.06.24. – Reklámozás szempontjából kisebb útvesztőbe keveredett, ezért a Netflix komolyan fontolóra vette, hogy Európában hozzáad a platformhoz egy hirdetésekkel tarkítva nem csak olcsóbb, de egyenesen ingyen használható előfizetési konstrukciót is. A Bloomberg úgy tudja, hogy egy ilyen lépéssel meggyőzően növekedne a streaming szolgáltató bevételi oldala. Hogy mennyire, azzal nagyjából már tisztában is vannak, hiszen a világ más tájain már tesztelték a megoldást.

Lépéskényszerbe kerültek

A Netflix a világ egyik legnépszerűbb streaming szolgáltatója, ám ha reklámozásról van szó, még mindig meglepően kis halnak számít a piacon. A cég vezetése új utakat keres, hogy növelje közönségét, és ennek egyik lehetséges iránya

az ingyenes verziók bevezetése bizonyos piacokon, különösen Európában és Ázsiában.

A szolgáltató korábban már kísérletezett ingyenes tervvel Kenyában, ám ezt tavaly megszüntették. Most nagyobb piacokon, például Németországban vagy Japánban is fontolgatják az ingyenes verziók bevezetését, mert ezekben a régiókban segíthetnének elérni olyan embereket is, akik alapjáraton nem engedhetik meg maguknak az előfizetést, vagy nincs nekik megfelelő díjcsomag. Emellett megoldást nyújthatna a cég jelenlegi legnagyobb kihívására is: több reklámhelyet kellene létrehozniuk.

Azt elemző cikk rámutat: a videó streaming piacán a Netflix a legnagyobb szereplő a YouTube mellett, de a reklámértékesítés terén csak a kilencedik vagy tizedik helyen áll. Ennek eléggé összetett okai vannak, de az egyik leglényegesebb biztosan az, hogy a Netflix megpróbált kétszer annyit kérni a reklámokért, mint a versenytársak, de ez finoman szólva sem növelte a presztízsét, sőt, egyáltalán nem tette vonzóbbá a hirdetők szemében.

Ezért lesz biztosan több reklám a Netflix felületén

Miután a Netflix növekedése 2021 végén megtorpant, gyorsan lépni kellett: kevesebb, mint egy év alatt a Microsoft segítségével felépítették a reklámüzletágat, ami garantált bizonyos reklámbevételt a Netflixnek, hiszen az olcsóbb, reklámokkal támogatott előfizetés lehetőséget biztosított a tartalomfogyasztásra azoknak a usereknek is, akik korábban megosztott fiókkal voltak jelen a Netflix közönségében. Ebben az értelemben sikeres volt a modell, de végül kiderült, hogy a Netflix nem szállítja az ígért reklámmegtekintéseket, ráadásul a kapcsolata is megromlott a Microsofttal.

A múlt hónapban a cég azt mondta, hogy 40 millió havi aktív felhasználót ér el, de a reklámos előfizetési lehetőséget ténylegesen fizetők száma ennél jóval kisebb.

Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy az Amazon és a Disney eltérő megközelítést alkalmaztak a reklámok terén: minden nézőjük számára bekapcsolták a reklámokat, és azt mondták, hogy többet kell fizetni, ha el akarják kerülni azokat. Annak ellenére, hogy a Netflix ügyfélbarátabb megközelítést alkalmazott, az Amazon megközelítése nagyobb közönséget eredményezett. Éppen ezért iparági szereplők szerint elkerülhetetlen, hogy a Netflix a jövőben a jelenlegi legnépszerűbb előfizetéseibe is bevezesse a reklámokat. Amikor a Netflix növekedése lelassul – amit a legtöbben az elkövetkező 12 hónapra várnak –, még sürgetőbbé válik, hogy több pénzt keressenek reklámokból. Ennek egyetlen módja pedig a méretnövelés – még több régióban bevetett, reklámbámulásért cserébe teljesen ingyenes díjcsomag bevezetésével.

Summa

Akárhogy is, évekig tartó reklámmentes szolgáltatás után a Netflix egyre több és több módot fog keresni arra, hogy reklámokat mutogasson a nézőknek, így csak idő kérdése, hogy mikor bukkannak fel az elmésebbnél elmésebb megoldások a hazai piacon is.

Ezt is olvasd el:

Sokan keverik, te ne tedd: ez a különbség az AI és a gépi tanulás között

×