A Windows 11 lassan 3 éves évfordulóját ünnepli. Nem csak a motorháztető alatt változik, az újdonságok is elég látványosak.

2024.06.23. – A Windows 11 2021 szeptemberében jelent meg. A fogadtatás kifejezetten vegyes volt, sőt, talán a negatív felé húzott. Ezért azonban tett is a Microsoft rendesen. Olyan hardveres követelményeket támasztottak az új rendszerrel kapcsolatban, mely bizony sokakat eltántorított a telepítéstől vagy szó szerint meg is akadályozta a frissítési procedúrát. Modern processzorok is kikerültek a támogatási listából, a Ryzen 1000 szériás AMD processzorokat és az Intel 8. generációjánál régebbi CPU-kat sem támogatja a rendszer. A SecureBoot és a TPM 2.0 megléte is kritikus a Windows 11 telepítéshez.

Természetesen ki lehet játszani ezeket a védelmeket, ám hosszú távon nem érdemes. Már nem csak a rendszer, hanem egyes alkalmazások, játékok is figyelik a feltételeket. A kijátszás pedig ebben az esetben sokkal nehezebb lehet már. Ez a támogatási szakadék azonban utat nyitott olyan fejlesztéseknek, melyre a Windows 10 nem lett volna képes. A Windows monitor- és ablakkezelője is sokkal fejlettebb lett, hiszen csak a DirectX 12-es VGA-kat kell támogatnia. Úgy tűnik, hogy a külsős eszközeink integrációja is sokkal fejlettebb lehet.

Hamarosan már a Windows Start menüjébe is beköltözik a telefonunk

Start Menü és az androidos telefon - Windows 11

Start Menü és az androidos telefon

A Windows béta csatornáján megjelent, 22635.3790-es verzió izgalmas fejlesztést hozott el. A Microsoft az elmúlt években a felhasználók telefonjait is igyekszik egyre jobban integrálni a rendszerbe. Erre eddig azonban dedikált alkalmazásra volt szükség, mely sokak számára kényelmetlen lehetett. Az új béta verzióban azonban már a Start menü alá hozzák be a telefonokkal kapcsolatos újdonságokat.

A Start Menü a fenti képen is látható, extra panellel bővülhet majd. Ezen a felületen keresztül lehet látni az akku töltöttségét, a kommunikációs állapotot. Ha ez nem lenne elég, akkor pedig pár kattintással elérhetjük az üzeneteket, a híváslistát vagy épp a legutóbb készült fotókat is. Első körben természetesen az Android operációs rendszerrel felvértezett telefonokkal működik együtt a Windows 11. A Microsoft azonban azt is elárulta, hogy az iOS támogatás is fejlesztés, tesztelés alatt van, így remélhetőleg előbb-utóbb az is megérkezhet majd. Az androidos telefonok tulajdonosai azonban várhatóan már heteken belül birtokba vehetik az újdonságot.

Forrás: PCFórum

Ezt olvastad már?

Ezekkel az előzetesekkel hazudnak az arcodba a játékgyárosok

 

×