Váratlan területen lehet végletekig hasznos a mesterséges intelligencia: visszaszoríthatja a szúnyogokat és az általuk terjesztett betegségeket.

Gábor János

2024.06.23. – A South Florida Egyetem kutatói forradalmasítani készülnek a szúnyogok nyomon követését, hogy leküzdjék az Afrikában tomboló maláriát és más szúnyogok által terjesztett betegségeket. A csapat azon dolgozik, hogy előmozdítsák a maláriakutatást és innovatív megoldásokat találjanak a megfelelő gyógyszerek nélkül akár életveszélyes betegséget hordozó szúnyogok valós idejű megcélzására, majd elpusztítására.

A projekt egy ötéves terv része, aminek célja bizonyítékokon alapuló stratégiák kidolgozása az Afrikát sújtó malária problémájának kezelésére – emlékeztet a BGR. A cél az, hogy teljesen felszámolják a maláriát, miközben afrikai tudósok új generációját képzik ki arra, hogy kutassák a rovarirtószerekkel szembeni immunitást és az olyan maláriát hordozó állatok földrajzi terjedését, amelyek mostanában jelentek meg az ősi kontinensen. A két vezető tudós, Ryan Carney és Sriram Chellappan és a további néhány szakértő arra tanítja a helyi tudósokat, hogy AI segítségével miként használják a mosquitodashboard.org által gyűjtött közösségi adatokat. Ez a globális szúnyogkövető felület 2002 óta működik, és Afrika-szerte segít hatékonyabb szúnyogirtási módszereket kialakításában.

Így csaphat le az AI a szúnyogokra

Az új, képekkel vezérelt megfigyelőrendszer egyedülálló algoritmusokkal dolgozik, amelyek részei egy AI-alapú okoscsapdának. Ennek célja az, hogy odavonzza és elfogja az Anopheles stephensi szúnyogokat, vagyis azokat a példányokat, amelyek az elmúlt néhány hónapban a malária legfőbb terjesztői lettek Afrikában. A csapdák nemcsak elfogják a szúnyogokat, hanem monitorozzák is őket, hogy többet megtudjanak róluk és hatékonyabban legyenek képesek tömegesen irtani őket – például

egy természetes ellenség, pontosabban egy tégla beiktatásával.

Nem minden szúnyog rossz, sőt, vannak ígéretes kutatások arra, hogy génmódosított példányok szabadon engedésével ki lehet szorítani a malária kórokozóját terjesztő szúnyogokat, egész egyszerűen azáltal, hogy mondjuk a laboratóriumban kitenyésztett, maláriát nem hordozó mesterséges alfaj hatékonyabban szaporodik, mint az Anopheles stephensi. Ha utóbbiakat sikerülne a fentebb leírt AI-megoldással kiirtani, évente több százezer ember életét lehetne megmenteni. De ehhez előbb egy olyan, skálázható szúnyogirtási rendszert kell kidolgozni, ami képes kezelni a megjelenő problémás terjesztőket. Az új AI-alapú okoscsapda talán egy lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy egy olyan világot teremtsünk, amiben a szúnyogok egyáltalán nem jelentenek veszélyt az emberekre.

Ezt is olvasd el:

Sokan keverik, te ne tedd: ez a különbség az AI és a gépi tanulás között

×