Egyre közelebb az AMD Ryzen 9000 érkezése. Úgy tűnik, hogy ez a 8000-es széria áraira is nagyobb hatással lehet, mint azt gondolni lehetett.

2024.06.23. – Az AMD Ryzen 7000 szériája még 2022 őszén mutatkozott be. A 3D V-Cache-sel felvértezett példányokra sem kellett sokat várni, 2023 márciusára a gamer bestiák is megérkeztek. Az AMD az Intellel ellentétben nem vállalta be a hibrid memóriatámogatást, így mindenképp DDR5 memóriákat kellett a processzorok mellé vásárolni. Ezek támogatásával voltak problémák, ám a közel havonta érkező BIOS frissítések megtették a hatásukat. 2024 elejére pedig már a DDR5 modulok árai is a bőven emészthető kategóriába estek. Éppen ezért remek táptalajt adtak egy köztes generáció megjelenésének.

Az AMD Ryzen 8000 nevében az ezres ugrást nem a processzormagok indokolták. A kupak alatt éppen azok a Zen 4 magok teljesítettek szolgálatot, mint a 7000-es szériában. A számozás azonban így is indokolt volt, hiszen egy másik területen valóban nagyot fejlődtek a processzorok. Az integrált grafikus gyorsítók igencsak erősre sikerültek. Az AMD Radeon 780M még éppen nem nevezhető asztali szintnek, ám 1080p játszadozásra azonban még így is befogható. Azóta pedig már hazánkban is megvásárolhatóak a 8000-es szériás Ryzenek.

Az AMD az új processzorok árát is megnyeste

Az AMD az elmúlt hetekben valóságos készletkisöprést tart. Nem véletlenül. Várhatóan még idén megérkezhetnek az új generációs videokártyák, ahogy az sem titok, hogy július végén elstartol a Ryzen 9000 széria is. A VGA árak folyamatosan zuhannak a vörös óriásnál, legyen szó flagship modellről vagy épp az RX 7600 XT-ről. Úgy tűnik, hogy a processzorok is hasonló kezelést kaphatnak a cég munkatársaitól.

Újabb hét, újabb AMD áresés

Újabb hét, újabb AMD áresés

Ahogy az lenni szokott, ezúttal is az amerikai piacon élesednek a változások. Az európai régió általában 3-4 héttel később reagál csak ezekre a csökkenésekre. Az alábbi processzorok ára egységesen ~30-40 dollárral, azaz több mint 10 ezer forinttal csökkent:

  • Ryzen 5 8500G
  • Ryzen 5 8600G
  • Ryzen 7 8700G

Alig fél éves processzorokról beszélhetünk, így sokakat meglepett a döntés. Hiába érkezik a 9000 széria nyáron, nagy eséllyel 2025 második feléig nem kell új APU-kat várnunk asztali vonalra. Éppen ezért ez sokkal inkább egy hosszútávú üzleti terv része lehet, nem csak egy időszakos akció. Remélhetőleg július második felére hazánkban is érezhetőek lesznek az elmúlt időszak árcsökkenései.

Forrás: Videocardz

Ezt olvastad már?

Ezekkel az előzetesekkel hazudnak az arcodba a játékgyárosok

×