A PC-k sebességét a legtöbben egyetlen egy komponenssel, a CPU-val kötik össze. Ez azonban az esetek nagy részében nem mindig igaz.

2024.06.21. –Az emberek nagy része, ha elégedetlen a PC-je teljesítményével, akkor elkezdi felmérni a fejlesztési lehetőséget. A lassúságot, a kevés FPS-t sok esetben a processzorral kötik össze a játékosok, az esetek nagy részében azonban nem is biztos, hogy itt a probléma. Egy mai, középkategóriás i5 vagy Ryzen 5 processzor hosszú évekig kiszolgálhat bárkit, hiszen legtöbbször még játékok esetében sincsenek 100%-osan kihajtva. A DigitalTrends munkatársai éppen ezért kigyűjtötték azt a négy komponenst vagy fejlesztési utat, mely a legtöbbet segíthet a gépünk sebességén manapság. Nézzük is ezeket!

Az SSD upgrade

Akármennyire is hihetetlen, manapság is vannak még olyan modern gépek, melyekben HDD teljesít szolgálatot. Természetesen több adat tárolásánál a GB/forint mutató még mindig a HDD-k felé húzhat, azzal sincs gond, hogy az adatokra dedikált merevlemezt tartunk fent. A rendszert és a legfontosabb alkalmazásokat, játékokat azonban mindenképp illik SSD-re telepíteni. Még egy Sata SSD is mérföldes, hatalmas javulást hozhat el 10 éves PC-k esetében is, a villámgyors NVMe SSD-kről nem is beszélve. Éppen ezért, ha valamilyen oknál fogva még HDD teljesítene szolgálatot a gépben, akkor bizony itt az ideje elgondolkodni a váltáston.

Videokártya

1080p gaming performance for the RTX 4060.

Azt már korábban is megvizsgáltuk, hogy egy jó videokártya + közepes processzor együttese sokkal több FPS-el kecsegtet, mint egy gyengécske VGA és egy erős processzor kombinációja. Éppen ezért, hacsak nem az abszolút alsó kategóriából választottuk a processzorunkat, akkor bizony a VGA cseréje jóval több FPS-t hozhat, mintha a CPU-t cserélnénk le. Természetesen előfordulhat, hogy a PC-ben található CPU egy kis tartalékot otthagy a videokártyában, ám ez jóval kellemesebb eshetőség, mintha fordítva alakulnának az arányok. Az erősorrend leolvasásához ideális lehet a havonta jelentkező, részletes adatokat felvonultató ranglistánk.

16, de inkább 32 GB RAM

Azt magabiztosan kijelenthetjük, hogy 8 GB memória már a nem ajánlott kategóriát súrolja a gamer PC-kben. Sőt, ha a mai játékok és alkalmazások memóriaéhségét nézzük, akkor talán még a 16 GB is kevés lehet. Az abszolút kényelmes kategóriát, átlagfelhasználói oldalról egyértelműen a 32 GB jelenti manapság. Az arany középút valahol 24 GB körül lehet egyébként, ám ilyen, nem bináris memóriákkal nem igazán találkozni a boltok polcain. A 32 GB RAM garantálja, hogy a játék mellett nyugodt szívvel futtathatunk alkalmazásokat, anélkül, hogy egy pillanatig is figyelnünk kellene rá. Értelemszerűen léteznek olyan programok, melyek pillanatok alatt elfogyasztják a 32 GB memóriát is, ám ezek csak egy szűk rétegnek jelentenek problémát.

A CPU hűtő lecserélése

Nem túl combos a CPU-k alap hűtése

Nem túl combos a CPU-k alap hűtése

Nem titok, hogy a processzorokhoz adott hűtők, legyen szó Intel vagy AMD megoldásokról, nem a legcombosabbak. Manapság a gyártók igencsak a határokra lövik be a chipeket, így meglehetősen melegedősre sikeredett az Intel 13. és 14. generációja, de a Ryzen 7000 processzorok is szeretnek izzadni. Sok esetben ezeket már a gyári hűtő sem tudja kordában tartani, mely a teljesítmény romlásával is járhat, hiszen a processzorok alacsonyabb órajelen járnak, hogy elkerüljék a túlmelegedést. Ez pedig értelemszerűen lassulással is járhat. Már egy 8-10 ezer forintos hűtővel is sokat segíthetünk a dolgon, ha pedig egy esetleges processzorfejlesztést is szeretnénk áthidalni, akkor választhatunk drágább lég vagy AiO hűtéseket is.

Jól látható, hogy az esetek nagy részében nem (feltétlenül) a processzort kell cserélnünk, ha lassúnak érezzük a gépünket. Természetesen egy 4 magos, 12. generáció előtti Intel i3 vagy egy régi AMD nem húzza évtizedekig, de az átlag i5 és Ryzen 5 processzorok sokkal lassabban avulnak el, mint a videokártya vagy épp az ajánlott memória mennyisége. 

Ezt olvastad már?

Űr tátong utánuk: 8 PlayStation játék, amit simán kinyírt a Sony

×