Hamarosan megérkezik a ChatGPT és a GPT-modell újabb generációja, az óriási szintlépésnek ígérkező GPT-5.


Bódi Dániel

2024.06.21. – Sokkal távolibbnak tűnik 2022 novemberénél a ChatGPT indulása, ami azóta is komoly szorongást képes okozni egy-egy szintlépésével bizonyos munkaterületeken. Szerencsére azonban még nem teljesen hódította meg a világot, és bár számos munkakörbe beette magát, leginkább kiegészíti az emberi munkát, semmint leváltja. Eddig legalábbis, a GPT-modell ugyanis megállás nélkül, egyre nagyobb lendülettel és iramban fejlődik – legutóbb például olyan hang- és képalapú funkciókkal gyarapodott, ami már a félelmetes-lenyűgöző határmezsgyéjén inkább előbbit ostromolja.

És ez még mind semmi – állítja az OpenAI technológiai igazgatója, Mira Murati, aki soron következő GPT-5 képességeire próbálja felkészíteni a világot. A szakember szerint ugyanis a következő modelljük hatalmas ugrást fog jelenteni nem csak a ChatGPT, hanem úgy en bloc a technológia történetében azáltal, hogy bizonyos területeken már egyetemi-doktori képességekkel fog rendelkezni.

Mira a Dartmouth Engineeringnek árulta el egy interjúban, hogy a GPT-4-ről GPT-5-re való váltás legalább akkora horderejű lesz, mint amikor a 3-as modellt váltották le a 4-essel. A GPT-3 szerinte inkább egy gyermeki intelligenciának volt megfeleltethető, a 4 viszont már egy okosabb középiskolás képességeivel bír, amihez képest a GPT-5 doktori szintű intelligenciának számít majd. De csak bizonyos feladatokban – tette hozzá, ami azt jelenti, hogy a váltás valójában csak részleges lesz, és később esetleg hasonló félgenerációs fejlesztéseket is láthatunk, mint amilyen nemrég a GPT-4o is volt.

A GPT-5-tel kapcsolatban azonban még rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Az viszont bizonyos, hogy korábban még elképzelhetetlen precizitással és tudással lesz képes elvégezni olyan feladatokat, melyekért más helyütt emberek kapják a fizetésüket. De hogy erre mikor kerülhet sor, azt nem tudni: sokan 2023 végére várták a GTP-5-öt, aztán már 2024 nyarát jósoltak, de Mira teljes interjúja alapján inkább egy 2025-ös megjelenés sejthető.

Ezt is olvasd el:

Sokan keverik, te ne tedd: ez a különbség az AI és a gépi tanulás között

×