Egy anime rajongó gamernek talán nincs is jobb műsor, mint ez a néhány sorozat: akkor se kell szakadnod velük a gamingből, ha csak tévéznél.

Gábor János

2024.06.21. – Az anime és a gaming világa szoros kapcsolatban áll, már csak azért is, mert a közönségük között elég komoly átfedések vannak. Egyértelmű, hogy egyik világ átemel elemeket a másiktól és fordítva, ami a videojátékoknak ugyanolyan jól tud állni, mint a kifejezetten gaming témáról szóló anime sorozatoknak. Utóbbiakból jön most 10 remek cím, amire érdemes odafigyelned, ha anime rajongó gamer vagy. Bár a streaming szolgáltatók egy része sok anime sorozatot tesz elérhetővé hazánkban is, a lista szereplőinek java jelenleg nem elérhető nálunk. Amelyek mégis, azoknál külön jelezzük, hogy hol találod.

The King’s Avatar

Ez a 2017 óta futó anime azon kevés sorozatok egyike, ami az e-sport világába kalauzol el. A sztori fókuszában Je Siu a Glory nevű, népszerű online multiplayer játék egykori profi játékosa áll, aki kényszerből vonul vissza. Karrierje keserű vége után egy netkávézóban kezd dolgozni, és itt, a virtuális csataterektől kissé távol, egy vadonatúj karakterrel ismét belevág a játékba. A The King’s Avatar valósághű betekintést nyújt az e-sport világába és abba a szenvedélybe, küzdelembe, illetve kőkemény politikába, ami jellemzi.

Sword Art Online

A 2012-től napjainkig is új részekkel jelentkező sorozat isekai (alternatív valóságban játszódó) alműfajba tartozó anime. Népszerűsége révén számtalan játékot és isekai művet inspirált, amit a történet alapötletének ereje és lenyűgöző világépítése határoz meg. Hatása és népszerűsége jól mutatja az anime és a játékok közötti szoros kapcsolatot. Sok gamer számára rendkívül vonzó, hogy hozzájuk hasonló karakterek egy halálos játékba kerülnek – ennél is fontosabb azonban az a csábítás, amelyet egy olyan világ jelent, ami úgy működik, mint egy videójáték: kazamatákat fedezhetsz fel, zsákmányra tehetsz szert és szinteket léphetsz. Minden gamer legalább részben olyan kalandos életet szeretne élni, mint a történet főhőse, Kirito.

A gamer lány (High Score Girl)

A videojátékok aranykora a túlárazott grafikai kártyák és a konzolháborúk előtt zajlott. Ebben a korszakban játszódik a hatodikos – és közepes tanuló – Haruo Yaguchi sztorija. A lány arról álmodozik, hogy egyszer hivatásos játékos lesz, de amikor kihívja és legyőzi őt az osztálytársa, Akira Oono, Haruo büszkesége összeomlik, és kezdetét veszi a nagy rivalizálás. A High Score Girl szórakoztató visszarévedés a videojátékok gyökereihez: a karakterek bemutatják „egykezes technikáikat” és a joystickon játszanak. Ez sok idősebb gamer számára nosztalgikus élményt nyújt, de talán még azoknak is élvezetes, akik soha nem tapasztalták meg az arcade kultúrát. A Netflixen magyar felirattal tolhatod.

No Game, No Life

Ez egy korai, kissé rövid életű (csupán 12 epizódos) isekai remekmű, 2014-ből. A No Game, No Life rendkívül furcsa karaktereivel, bonyolult észjátékaival és lenyűgöző művészeti stílusával, animációjával hengerelt. A történet Sora és Shiro, két testvér és egyben introvertált gamer kalandjait követi, akik egy olyan fantáziavilágba kerülnek, ahol minden a játékon múlik. Ami igazán megkülönbözteti a No Game, No Life-ot a többi isekai-tól, az az, hogy Sora és Shiro nem kapnak cheateket vagy varázserőt, amikor átlépnek az új világba. Maradnak olyanok, amilyenek, így taktikát és stratégiát alkalmaznak, hogy legyőzzék ellenfeleiket.

Log Horizon

2013-tól 2021-ig futott anime és szintén isekai, ezen belül is az alműfaj egyik úttörője, máig egyik legjobbja. Bár arra a népszerű koncepcióra épít, miszerint a játékosok egy játékhoz hasonló fantasy világba kerülnek, a Log Horizon igazi ereje abban rejlik, hogy hű marad a gaming világához. A karakterek úgy viselkednek, mint a valódi játékosok, akik ugyan ismerik az alternatív világ működését, de nem feltétlenül tudják, hogy hogyan éljenek benne életképes közösségként. Az anime kulcsszereplői, köztük például Shiroe, a játékmechanikák helyes alkalmazásával nyernek erőt, legyen szó akár a csapattagok egyensúlyának szervezéséről vagy a képességek újratöltési idejének kezeléséről.

Saekano: How To Raise A Boring Girlfriend

Az indie fejlesztők lelkesedése és kreativitása nélkül a játékipar ma egészen máshogy nézne ki. A 2015-17-ig futott Saekano anime éppen ezt a sokszor alulértékelt, mégis létfontosságú szegmensét mutatja be a gaming kultúrának. A történet középpontjában Aki Tomoya, egy lelkes otaku áll, aki saját vizuális regénye megalkotásáról álmodozik. Az anime végigkíséri Tomoyát a csapat összeállítása, a játék fejlesztése és egy igazán érzelmes játékélmény létrehozásának rögös útján. Valósághűen tárja elénk a szenvedélyt és a rengeteg munkát, amit egy indie játék elkészítésébe és piacra juttatásába kell fektetni. Sok néző számára a sorozat teljesen új perspektívát villantott az indie fejlesztőkre, akik puszta lelkesedéstől hajtva, komoly kihívásokkal szemben is megvalósítják projektjeiket, amikben hisznek. Angolosok előnyben: az Amazon Prime-on csak angol felirattal nézhető.

Recovery Of An MMO Junkie

Moriko Morioka egy 30 éves nő, aki otthagyja a munkahelyét, hogy aztán online játékokba, elsősorban MMO-kba meneküljön. A sztereotipikus karakter persze hamar introvertált lesz: hátat fordít a társadalmi kötelezettségeinek, de aztán néhány online közösségből szerzett barátjának köszönhetően újra elkezdi felfedezni a való világot. A 2017-es, 11 epizódos Recovery of an MMO Junkie erősen ajánlott tartalom rejtőzködő gamereknek, akik hajlamosak elveszni a játszott világokban. Annak ellenére, hogy témája komoly, ez egy otthonos, jó érzést keltő anime, amely valódi szeretettel viseltetik a játékok iránt, és bemutatja, hogy még az online szerzett barátok is pozitív hatással lehetnek az életedre.

Bofuri

Muszáj leírni: Itai no wa Iya nano de Bougyoryoku ni Kyokufuri Shitai to Omoimasu. Ez az eredeti cím, ami magyarul nagyjából annyit tesz: „Nem akarok fájdalmat érezni, ezért maxra akarom növelni a védelmemet”. Maradjunk inkább annál, hogy Bofuri. A 2020-23-ig vetített anime története Honjou Kaede körül forog, aki retteg a fájdalomtól. Amikor a legjobb barátnője rábeszéli, hogy próbáljon ki egy virtuális MMO játékot, Kaede úgy dönt, egy sérthetetlen karaktert hoz létre. A játékban Maple néven válik ismertté, és a sebezhetetlenségének köszönhetően hamarosan komoly hírnevet szerez magának. Maple egyre erősebbé válik, és új barátokat szerez, aminek nagyon humoros és kedves, de közben akcióval és kalanddal masszívan terhelt tálalásban lehetsz szemtanúja.

Bottom-Tier Character Tomozaki

A 2021-24-es anime sorozat sztorija Tomozaki Fumiya, egy magányos középiskolás diák körül forog, aki kiváló játékosa egy népszerű online RPG-nek, de közben úgy gondolja, hogy a valóság egy rosszul kiegyensúlyozott játék: nincsenek egyértelmű szabályok a sikerre, és az emberek karakterei előre meghatározottak. Egy napon Tomozaki találkozik Hinami Aoival, aki az iskolában is népszerű, és a kedvenc online játékában is profi. Aoi felajánlja, hogy megtanítja, hogyan kell „játszani” a valódi életet. Humoros és megindító történet önfejlesztésről, barátságról és társadalmi interakciókról. A sorozat kiemeli a videojátékok és az élet közötti párhuzamokat, és elgondolkodtat azon, hogy mitől sikeres az ember az életben.

New Game!

Ez a 2016-17-es anime Suzukaze Aoba életét követi nyomon. Ő egy frissen végzett középiskolás lány, aki a Fairies Story nevű videojáték rajongójaként álmai munkahelyére, az Eagle Jump nevű fejlesztő céghez kerül. A történet azt mutatja be, hogy Aoba hogyan tanulja meg a karaktertervezést, a programozást és a játéktesztelést. A sorozat tele van humorral, szívvel és lelkesedéssel, miközben új perspektívába helyezi a videojáték-fejlesztés folyamatát és a játékosok szenvedélyét. Aoba és kollégái egyaránt szerethetőek és inspirálóak, és a sorozat remek betekintést nyújt a kreatív iparba.

Ezt se hagyd ki:

A 10 legjobb anime harcos rangsora – szerinted is ők a legnagyobbak?

×