Lekapcsolt szerverek után vákuum – ez maradt a listán szereplő játékok után, pedig ki is javíthatták vagy bővíthették volna őket a Sony stúdiói.

Gábor János

2024.06.20. – Ha egy online játék szerverei leállnak vagy eltűnnek a digitális boltokból, akkor örökre eltűnhet. Bár bizonyos shooter, RPG vagy battle royale játékok offline módban tovább működhetnek, akkor is pofon, amikor a szerverek bezárnak, különösen, ha az adott címhez hűséges közösség is tartozott.

Annak ellenére, hogy a Sony régóta gaming ipari óriás, a PlayStation játékok alkotói sem tarthatnak életben minden játékot örökre (főleg, ha nem is túl jól sikerültek), így számos projektjüket le kellett már lőni. Ha egy termék nem éri el a kívánt színvonalat vagy veszteséget termel, akkor érthető, hogy megszabadulnak tőle, sőt, azért se nagyon lehet senkire ráhúzni a vizeslepedőt, ha azért húzzák ki a dugót egy IP-ből, mert a következő részére akarnak összpontosítani. Persze az utóbbi esetben is a pénzről van szó: nem vesznek fel még egy csapatot azért, hogy tovább üzemeltessenek egy már ritkábban látogatott, régebbi játékot – inkább a meglévő embereket vezénylik át új projektre.

A listán szereplő néhány játék lehet, hogy a maga idejében népszerű volt és elkötelezett rajongótábort is szerzett, ez nem akadályozta meg a Sonyt abban, hogy végleg leállítsa őket.

SOCOM Confronation

Ha egy fejlesztőcsapat úgy dönt, hogy egy elismert IP-t online multiplayer-fókuszúvá alakít, annak hátterében komoly önbizalom áll. Így volt ez a 2008-as SOCOM Confrontation esetében is, ami az első rész volt a sorozatban, és nem is tartalmazott egyjátékos kampányt. Ez kockázatos döntés volt, de a Slant Six Games franchise korábbi sikerei reményt adtak. Sajnos a technikai problémák – állandó laggolások és összeomlások – miatt ez a PS3-as taktikai shooter nagy bukás lett. Bár sok hibát később kijavítottak, a Confrontation sosem tudott feltörni, a kevés pálya, a grafikai korlátok és az érdektelenségbe fulladó játékmenetek okán. A MetaCritic 63%-os értékelésével a SOCOM sorozat legalacsonyabbra értékelt darabja lett, majd a 2011-es SOCOM 4 maradt a franchise utolsó része ebben a mostanra eltemetett játékban.

Legend of Korra

Az Avatar: The Last Airbender rajzfilmek sikerét követően a Nickelodeon nyilván rendelt folytatásokat. Ezek egyike lett a Legend of Korra, amihez az Activision 2014-ben kiadott egy beat ’em up játékot is. A fejlesztő a PlatinumGames volt, és mivel a olyan innovatív harci játékokat készítettek korábban, mint a Bayonetta és a Metal Gear Rising: Revengeance, mindenki hitt a projektben. Kár volt. A játék az unalmas harcrendszerrel, a kongó pályákkal és a semmitmondó bossokkal inkább tűnt lusta DLC-nek vagy kezdetleges béta verziónak, mint önálló játéknak. Mivel alig hozott bevételt, az Activision nem akarta tovább fizetni a licencdíjakat – a játék három évvel a megjelenés után eltűnt a digitális boltokból.

Swords of Gargantua

A virtuális valóságnak elvileg remekül kellene működnie egy olyan játékkal, mint a Swords of Gargantua. Ez az önmagát kardozó VR szimulátorként hirdető, 2018-as játék csodás ötlet volt, amit sajnos rémes megvalósítás kísért: bármilyen ügyes is volt a játékos, a nehézkes irányítás és az ingó mozgás miatt nem sokat tehetett az ellenségekkel szemben. Ráadásul a játék nem mindig regisztrálta a hárításokat és a szúrásokat, így maradt a céltalan hadonászás, remélve, hogy eltalálsz valamit. A PlayStation sosem erőlködött, hogy ezeket a hibákat javítsák ki. Talán meg se érte volna. Ők a maguk részéről törölték mindenhonnan, de Steamen például a mai napig elérhető.

Dust 514

A 2003-as EVE Online MMORPG a bonyolultságáról, a változatos játékmenetéről és a játékosok közötti interakcióról, na meg persze a hatalmas méretéről híres. A sikere miatt a CCP Games még ambiciózusabbá vált, így létrehozta a Dust 514-et, ami lényegében az EVE Online multiplayer spin-offja. A két játék közötti interakciók politikai, társadalmi és környezeti következményekkel jártak, ami izgalmas volt, ráadásul a hype fokozása érdekében a Dust 514-et teljesen ingyenessé tették. A PlayStation 3-ra készült címet sajnos borzalmas grafikák, állandó hibák és a grindolásra való túlzott fókuszálás tette kiábrándító élménnyé és sikertelen játékká. Ráadásul hat hónappal a PS4 megjelenése előtt adták ki, így a következő generációs konzolra vándorló gamerek lassan elfeledték. 2016-ban kapcsolták le és tűnt el a PlayStation Store-ból.

Punisher: No Mercy

A korábban leginkább flipper alapú játékairól ismert Zen Studios 2009-ben fejlesztette ki, a Marvellel karöltve. De a Punisher: No Mercy nem egyszerűen rossz volt, hanem egy nagy semmi, hiszen mindössze 4 azaz négy meccsből állt az egész. A multiplayer mód néhány opcióval rendelkezett, de a szintek üressége és a szegényes fegyverkínálat miatt még az a kevés tevékenység se volt élvezhető, amit végig lehetett benne vinni.
Mivel a Marvel licenc a Zen Studios-szal hamarosan lejárt volna, bölcs döntés volt megszabadulni tőle: a PlayStation már 2011 elején eltávolította a PS Store-ból.

Driveclub

Az Evolution Studios technológiai határokat feszegető játéka lenyűgöző autós grafikát hozott 2014-ben, így igazán különlegesnek tűnt. Minden autó 260 ezer poligonból állt, és egyenként hét hónapot szántak a kifejlesztésükre. Szóval alapos, de nem túl kifizetődő munka volt (talán egyszerűbb lett volna valódi autókkal legyártani – igaz, akkor meg jöttek volna azok a fránya licencek… A nagy hírverésnek köszönhetően a versenyszimulátor a PS4 egyik legjobban fogyó játéka lett, kétmillió eladott példánnyal. Aztán jött a népharag, a gyenge online teljesítmény, a következetlen AI és a dögunalmas játékmenet miatt. A készítők javításokkal és ingyenes új funkciókkal (pl. innovatív időjárási rendszer) próbálták orvosolni a problémákat, de a Driveclub nem hozott elegendő profitot. Amikor az Evolution Studios 2016-ban bezárt, az frissítések is leálltak, ami a vég kezdetét jelentette. Rövidesen az online szervereket is lekapcsolták.

MAG

A 2010-es MAG nagyon jó előjelekkel indult. A Zipper Studio MMO katonai lövöldéje volt az első olyan játék, ami egyszerre 256 játékost kezelt, és ez bizony akkor világrekord volt. Minden nyolcfős osztagot egy vezető irányított, akit magas rangja miatt választottak ki. A küldetések – légicsapásokkal, ejtőernyőzéssel, tankokkal és repülőgépekkel – igazán változatosak voltak, és a jól felépített képességfa, valamint a testreszabás lehetőségei szintén csodás élményt nyújtottak. Néhány hibája és az akadozó animációk ellenére jó játék volt, és pár javítással akár epikussá is válhatott volna. De, amikor a Sony 2012-ben bezárta a Zipper Studiot, a meseszépen hangzó és a gaming iparban sajnos túl sokszor használt „erőforrás-újraosztás” miatt a szervereket kevesebb mint két év után lekapcsolták.

P.T.

Tíz év múltán is fájó emlék a Hideo Kojima és az Oscar-díjas Guillermo del Toro együttműködésével készült P.T., ami ilyen alkotókkal valódi áttörésnek ígérkezett. Bár csak 20 perces volt, a horrorjáték sok dicséretet kapott a baljós hangulata, a zavarba ejtő képei és a fotorealisztikus grafikája miatt. Amikor kiderült, hogy a P.T. tulajdonképpen csak egy játszható teaser a Norman Reedus főszereplésével készülő Silent Hills számára, a rajongók megőrültek, hogy mikor jön már a nagy játék. Hát nem jött. Kojima és csapata távozott a Konaimtól, így a Silent Hillst is törölték, a P.T-t pedig kukázta a PlayStation Store, ami hatalmas felháborodást váltott ki. Talán egy nap újra letölthető lesz a P.T. valamilyen alkalomból, vagy lesz olyan stúdió, amelyik meglovagolja a nosztalgiát és egy nagy játékká bővíti. Tudom, hogy ezzel kicsit bilibe lóg a kezem, de mégis… Klassz lenne.

Mostanában egyébként ilyesmikkel készül a Sony:

Rengeteg PS-exkluzív jön – ilyen IP-k készülnek most a Sony stúdióknál

×