Az Intel 13. és 14. generációja különös problémától szenved. Az cég még mindig keresi a pontos okot, ám egy ideje új BIOS profilokkal enyhítik a tüneteket.

2024.06.20. – Áprilisban és májusban igencsak vészjósló hírek érkeztek az Intel háza tájáról. A felhasználók egy része folyamatos fagyásoktól szenved a 13. és 14. generációs Intel processzorok használata közben. Sokan először nem is a processzorokra gondoltak, hiszen videomemóriával kapcsolatos üzeneteket dobáltak a játékok. Az Nvidia azonban hamar a kezébe vette a dolgot és egyértelműsítették, hogy bizony a processzorokkal nem stimmel valami. Leginkább az i9 modellek érintettek, de az i7 példányok közül sem tökéletes mindegyik chip. Az Intel azóta már el is ismerte, hogy valóban dolgoznak a hiba felgöngyölítésén.

Intel Core i9-14900K

Az Intelt sem kellett azért félteni.  A cég már májusban az alaplap gyártókat jelölte meg felelősként. Egyszerűen gyárilag olyan feszültség és fogyasztás értékekkel dolgoznak a processzorok, melyek gyors romlást, azaz degradálódást idéznek elő, mely egyenes út az instabilitáshoz. Ebben is van némi igazság, június első heteiben már mindegyik alaplapgyártó jelentkezett olyan profilokkal, melyek óvatosabb fogyasztás és feszültségértékkel dolgoznak. Már akkor lehetett sejteni, hogy alkalmazások esetében ez akár 10-15%-os teljesítményromlással is járhat. A TechSpot csapata azonban végre valós körülmények között, játékok alatt is megizzasztotta a profilokat.

A mérés – A két Intel profil összehasonlítása

A TechSpot tesztjében az Intel i9-14900K két profillal indult. Az ‘Extreme’ a korábbi, széles körben alkalmazott értékekkel dolgozik. A Performance pedig már az Intel új ajánlása szerinti feszültség és fogyasztási görbét alkalmazza. Az alaplapok gyártói még mindig nem teljesen egységes profilokkal dolgoznak, ám ez a két profil lefedi a két leginkább előforduló lehetőséget. A Ryzen 7 7800X3D is ott figyel a diagramokon, ám az már jó ideje nem kérdéses, hogy az AMD processzora a jelenlegi gaming király, így arra nem is érdemes extra figyelmet fordítani. A processzorok mellett egy RTX 4090 kapott helyet, hogy 1080p felbontáson garantáltan ne legyen VGA-limit. WQHD és 4K esetében sajnos ez elkerülhetetlen.

A mérések

Az első mérés ismételten az Assassin’s Creed Mirage volt. Jól leolvasható, hogy 1080p felbontás esetében mérhető különbség van a két profil között átlag és minimum FPS tekintetében is, mely 2K és 4K felé haladva elillanni látszik. Ha a processzorok erejét vizsgáljuk, akkor az 1080p (-vagy akár 720p, de az nem túl realisztikus-) felbontás a mérvadó, hiszen ebben az esetben biztosan nincs VGA limit, így a CPU-k teljes gőzzel dolgozhatnak. 4K esetében már az RTX 4090 lesz a limitáló tényező, így fals képet kaphatunk az esetleg teljesítményromlásról.

Hogwarts Legacy esetében is leolvasható minimális különbség. Ez a 3 FPS már-már a hibahatár kategóriát súrolja, 2K és 4K esetében pedig már nullára is csökken.

Intel átlag

A közel 25 címet felvonultató teszt átlagértékeit megvizsgálva kiderülhet, hogy a 7800X3D tényleg veretlen a mai napig, míg az Intel két profilja között, ha csak minimális, de leolvasható különbségeket is mérhetünk 1080p felbontás alatt. WQHD/2K felbontásnál ez már kevésbé érezhető, 4K esetében pedig szó szerint nulla.

Verdikt

Jól látható, hogy valós körülmények között, 24 játék adatait vizsgálva 3% különbséget olvashattunk le a visszafogott és az extrém Intel profilok között 1080p felbontáson. Ez bizony jó hír, hiszen ez alapján nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a játékteljesítményt nem kell feláldozniuk a játékosoknak a stabilitás oltárán. Alkalmazások esetében már radikálisabb lehet a különbség, hiszen akkor minden P és E mag izzad, remélhetőleg az ezekkel kapcsolatos mérésekre sem kell már sokat várni. Ha 13. és 14. generációs Intel i9 vagy i7 processzorral rendelkezel és kifagyásokat tapasztalsz, akkor egy BIOS frissítés után érdemes lehet próbálkozni az új „Performance” profillal, játékokban nem találkozol majd számottevő teljesítményromlással. 

Ezt olvastad már?

Sokan keverik, te ne tedd: ez a különbség az AI és a gépi tanulás között

×