2023 nyara igazán kedvezett az SSD és RAM áraknak. Úgy tűnik, hogy 2024 második fele is meglepetésekkel szolgál majd a vásárlók számára.

2024.06.20. – Kétségtelen, hogy a 2023-as év közepe igazán kedvező árakkal csábította magához a vásárlókat, ha SSD és RAM memóriák kerültek terítékre. A NAND chipek rekord alacsony árra estek nyárra, melyből a fenti kategóriák profitálhattak a legtöbbet. Nem csak a DDR4, de a DDR5 modulok árai is jelentős átalakuláson mentek keresztül, sok esetben akár a 2023-as év elején leolvasható árcédula feléért hazavihették a vásárlók a modulokat. Aztán a gyártók észbe kapcsoltak és mesterségesen is visszafogták a NAND chipek gyártását. Ez pedig egyenes út az áremelkedéshez. Sokan úgy gondolták, hogy csak a szokásos beijesztés zajlik a gyártók részéről, ám nem így lett.

Kingston KC3000 2 TB SSD – A 2023 nyarán tapasztalható árcéduláknak már vége

Kingston KC3000 2 TB SSD – A 2023 nyarán tapasztalható árcéduláknak már vége

Ahogy a fenti grafikonról is leolvasható, 2023 őszétől valóban emelkedésnek indultak az árak. Az egyik legnagyobb chipgyártó, a Samsung Electronics jelentős, két számjegyű áremelést lengetett be a NAND komponensek kapcsán. Nagy eséllyel a többiek sem fognak finomkodtak a színfalak mögött, hiszen mindössze néhány cég gyárt ilyen komponenseket. A januári jelentések aztán tovább árnyalták a képet. Sokáig úgy tűnhetett, hogy a 2024-as év második fele további emelkedéseket hozhat, ám könnyen lehet, hogy fordult a kocka.

Úgy tűnik, hogy mégsem emelkednek majd a RAM és SSD árak

A memóriák árai, ha szerény mértékben is, de csökkenésnek indultak a TrendForce grafikonja szerint

A TrendForce hosszú ideje figyeli már a DRAM és NAND árakat. Az elmúlt hetek számai alapján nem emelkedést, hanem minimális csökkenést jósolnak. Ez egyelőre még csak elhanyagolható, 2-3%-os mértékű, ám konzisztensen kitartott az elmúlt hetek folyamán. Ehhez pedig további árcsökkenés is társulhat, hiszen a gyártók készleti ismét feltöltődtek, miközben az inflációnak és a válságtrendeknek köszönhetően a kereslet egyre inkább csak csökken. A cég tehát a fenti adatok alapján azt jósolja, hogy további emelkedésre nem kell számítani, de a csökkenés is jelentéktelen lehet majd. Ez remek hír, a korábban belengetett 10-15%-os emelkedéshez képest, ám egy ideig hozzá kell szoknunk a mostanában leolvasható RAM és SSD árcédulákhoz.

Forrás: PCFórum

Ezt olvastad már?

Űr tátong utánuk: 8 PlayStation játék, amit simán kinyírt a Sony

×