Sajnos, nem sajnos, de a 120 FPS-es módot nem a Bethesdának köszönhetik az Xbox Series S tulajdonosok.


Bódi Dániel

2024.06.20. – 30 FPS = művészi víziók, szokták ezzel etetni a játékosokat, mikor a fejlesztők valamiért nem tudják elérni a stabil 60 FPS-t a megjelenésre, ezért inkább 30-ra korlátozzák, biztos, ami biztos. Majd valamikor, egyszer a jövőben kidobnak egy frissítést, aztán mindenki mehet a dolgára.

Nem egészen, de valami hasonló történt a Starfielddel is, amibe a legutóbbi frissítéssel, közel egy évvel a megjelenése után került csak be a teljesítménymód, amellyel Xboxon is 60-ra tekerhető a képfrissítés másodpercenkénti száma – akár még a legmagasabb grafikai beállításokon is. Kivéve szegény Series S-t, ahol érthető okokból ez az opció nem érhető el… hivatalos úton.

Ugyanezzel az update-tel ugyanis megérkezett a várva várt Creation Kit konzolokra, azaz a teljes mod-támogatás, így már megannyi rajongói alkotással turbózhatjuk fel a Bethesda sci-fijét. Ez pedig nem csak az egyedi küldetések, frakciók, úrhajók, kezelőfelület, új lények és karakterek miatt lehet hasznos, hanem, ha úgy van kedvünk, akár még a játék teljesítményébe is belepiszkálhatunk. Különös, hogy a Series S FPS-korlátozására is a modderek találtak megoldást, akik egy sor modifikációval próbálják kisajtolni a generáció leggyengébb gépéből a lehető legnagyobb teljesítményt.

Teszem is hozzá gyorsan, hogy hihetetlen sikerrel: csak néhány – a Windows Central által gondosan összeválogatott – modot kell feltelepíteni a Creation Kitből, majd láss csodát: a Series S-en máris 120 FPS-sel hasít a Starfield. De jól sejted, hogy ennek azért van ára: a textúrák, a fények és árnyékok valamivel rosszabb minőségűbbé válnak, valamint a városok utcáin is kevesebb NPC fog lófrálni, összességében viszont abszolút vállalható a kompromisszum, amit a Series S tulajdonosok egyébkén is megszokhattak már.

Ha érdekel a 120 FPS-es Starfield, akkor az alábbi képen szereplő modokat érdemes letölteni, alább pedig egy videós demonstrációt is láthatsz a teljesítményről, valamint a várható látványvilágról.

Ezt is olvasd el:

Minden idők egyik legjobb videojátékos jelenete majdnem kimaradt az Alan Wake 2-ből

×