Az AMD videokártyák ára folyamatosan csökkent az elmúlt időszakban. Úgy tűnik, hogy az Nvidia sem vár már tovább az árcédulák faragásával.

2024.06.20. – 2024 eleje kifejezetten izgalmas volt videokártya fronton. Az Nvidia és az AMD is jelentkezett újdonságokkal. A zöld gyártó 3 Super kártyája gyakorlatilag teljesen átrendezte a mezőnyt. Mindhárom kártya valami extrát adott az alap változatokhoz képest. A 4070 Super sokkal erősebb lett, a 4070 Ti Super extra 4 GB VRAM-ot hozott el, míg a 4080 Super az árcédulán faragott. Az AMD az RX 7600 16GB-os változatával és az RX 7900 GRE globális árusításával válaszolt ezekre a lépésekre, meglehetősen vegyes sikerrel.

Mostanra nagyjából kiderülhettek az erőviszonyok, ám a friss driverek azért mindig árnyalhatják a képet. Éppen ezért vásárlás vagy csere előtt mindig érdemes lehet átnézni az éppen aktuális erőviszonyokat felvonultató bejegyzésünket. Igen ám, de az RTX 40 széria 2022-ben debütált már, így lassan ideje a váltásnak. A pletykák jelenleg elég zavarosak, a legtöbb iparági forrás őszi, kora téli megjelenést valószínűsít mindhárom (AMD, Intel, Nvidia) gyártónál. Erre majd csak az idő adhat választ, ám az biztos, hogy az Nvidia is elkezdi lassan csökkenteni az árait.

Az RTX 4080 Super árán máris finomított az Nvidia

Az elmúlt hónapokban az AMD különféle árvágásokkal reagált a fentebb is részletezett Super kártyákra. Gyakorlatilag az összes Radeon kártya árcédulája folyamatosan csökken az év eleje óta, legyen szó a flagship vagy a közép kategóriás modellekről. A nyár folyamán ráadásul két ingyen játékot is ad a kártyák mellé a cég, így az árérzékeny vásárlók könnyen lehet, hogy átbillennek a vörös oldalra. Az általánosságban kijelenthető, hogy az AMD azonos árért több raszter FPS-t ad, ám a Ray Tracing képességek és a szoftveres körítés tekintetében lemaradásban van.

RTX 4080 Super ára is csökken Nvidia

RTX 4080 Super ára is csökken

Úgy tűnik azonban, hogy június 20-án az Nvidia háza táján is beindult a készletkisöprés. Az RTX 4080 Super kártyák egy jól érezhető, 50 dolláros (közel 20 ezer forintos) kedvezménnyel indították a napot az Egyesült Államokban. Ahogy az lenni szokott, az európai ármozgásra akár 3-4 hetet is várni kell, ám mindenképp jelzés értékű lehetnek az ilyen lépések. Úgy tűnik, hogy az Nvidia is már a következő generációra készülhet.

Forrás: Videocardz

Ezt olvastad már?

Űr tátong utánuk: 8 PlayStation játék, amit simán kinyírt a Sony

×