Az Apple AI asszisztense rengeteg hasznos funkcióval érkezik, ám az iPhone tulajdonosok egy kis szelete férhet csak hozzá.

2024.06.20. – Az Apple június 10-én startoltatta el a WWDC nevet viselő eseményét. Alapvetően egy többnapos, fejlesztői konferenciáról beszélhetünk. Az első keynote azonban mindig publikus, hiszen az átlagos felhasználók számára is értékes információkkal szolgálhat. Az esetek nagy részében ilyenkor ismerkedhetnek meg a rajongók a MacOS, az iPadOS vagy épp az iOS legújabb verzióival is. Ezúttal sem volt ez másképp, az Apple szépen bemutatta az operációs rendszerek legnagyobb újdonságait. Az igazi fejlesztést azonban a bejelentés második felére tartogatta.

Amikor a nézők már azt hihették, hogy a korábban belengetett AI funkciók nem érkeztek meg, az Apple meglepett mindenkit. Az Apple Intelligence elnevezést kapta az Apple saját megoldása, mely integrálódik az iOS 18, iPad OS 18 és Mac OS rendszerekbe. A rendszer intelligensen priorizálhatja az értesítéseinket, átfogalmazhatja az írásainkat, de a képekből is értékes információkat nyerhet ki. A manapság népszerű képgenerálás sem maradhat ki a repertoárból, egy egyszerű kontakt fotóból is remek képeket varázsolhat az AI. Az azonban hamar kiderült, hogy meglehetősen kevés iPhone felhasználó élvezheti csak az újdonságot.

Ezért csak az új iPhone készülék kapják meg az AI-t

Az már a bejelentést követően kiderülhetett mindenki számára, hogy a jelenlegi iPhone szériából csak a 15 Pro és Pro Max modell kapja meg a teljes értékű AI-t. A Mac és iPad termékeknél is komoly követelmények vannak, csupán az „M” jelölésű chippel felvértezett modellek mentek át a rostán. Az Apple néhány napja meg is indokolta, hogy miért volt erre szükség.

Szintet léphet a Siri iPhone-on

Szintet léphet a Siri iPhone-on

A cég elmondása szerint a nagy nyelvi modellek feldolgozásához, használatához elképesztő mennyiségű számításra van szükség. Az Apple iPhone-ok processzoraiba szerelt, AI számítások végrehajtására specializálódott Neural Engine csak az iPhone 15 Pro és a később érkező modellek esetében tudja hozni az elvárt teljesítményt. Igen, lehetne futtatni régebbi telefonokon is, de a lassú válaszadás miatt a felhasználói élményen komoly csorba eshetne. Az iPhone 15 Pro széria 8 GB-nyi memóriája szintén hozzájárulhatott a teljes támogatáshoz. Most már érdemes lehet megvárni iPhone vásárlással a szeptembert, hiszen akkor debütálhat majd az 16-os széria. Az új alapmodellek minden bizonnyal már játszi könnyedséggel támogatják az AI-t, így nem kell majd megfizetni a „Pro” felárat.

Forrás: MacRumors

Ezt láttad már?

Űr tátong utánuk: 8 PlayStation játék, amit simán kinyírt a Sony

×