A 80-as, 90-es évek fiataljainak temérdek örömöt szerzett az Űrgolyhók sci-fi paródia, ezt szeretnék most feleleveníteni és reprodukálni a folytatással.

2024.06.19. – Az Űrgolyhók (Spaceballs) egy legendás paródia, ami elsősorban a Star Wars filmekből merít inspirációt. Persze emellett számos más sci-fi és popkulturális elemet is kifiguráz, ezért is számít kortalannak az alkotás, teljesen mindegy mikor nézzük, mindig lesznek releváns poénjai.

A film története a Planet Druidia nevű bolygó körül forog, amit Dark Helmet és a Spaceballs nevű gonosz birodalom fenyeget. Dark Helmet elrabolja Vespa hercegnőt, hogy megzsarolja apját, Roland királyt, hogy hozzájusson a bolygó levegőkészletéhez. Lone Starr – ő Han Solo „kifordított” paródiája -, és hű társa, Barf (egy félig ember, félig kutya karakter – Chewbacca!) a megmentésére indulnak. Útjuk során találkoznak Yogurttal, aki megtanítja nekik a „Schwartz” használatát, ami lényegében a Star Wars „Erőjének” felel meg. A film tele van humoros helyzetekkel, vicces dialógusokkal és parodisztikus utalásokkal, szinte nincsen unalmas pillanata. Persze ettől még nem gondolom, hogy mindenkinek való, hiszen ezek a paródiafilmek igencsak speciálisak. A Csupasz Pisztolyok, valamint a Horrorra Akadva-filmek sem biztos, hogy mindenkinek ott csücsülnek a polcán, arra készülve, hogy bármikor elővehetik őket. Ettől még hatalmas rajongótábor gyűlt 1987 óta az Űrgolyhók köré, Mel Brooks „agymenése” pedig legendává vált.

Épp ezért nem meglepő, hogy 37 év után újabb Űrgolyhók mozit készítenek.

Hihetetlen, de jön a folytatás

űrgolyhók

Manapság rettenetesen sok reboot, remake és folytatás készül a régi ikonok témájában, így csak idő kérdése volt, hogy az Űrgolyhók mikor kerül terítékre. A folytatást az Amazon MGM Studios háza táján fogják készíteni, Josh Greenbaum rendezésében. A ma 97 éves paródiakirály Mel Brooks 2012-ben azt nyilatkozta, hogy azért nem készített folytatást anno az Űrgolyhókhoz, mert nem szeretett volna versenytársat állítani az eredetinek. Nos, a gyönyörű kort megélt rendező már valószínűleg nem tudta volna elbírni még egy nagyszabású mozi rendezését, ezért is esett a választás végül Greenbaumra. Producerként ettől függetlenül még kiveszi a részét a projektből!

A főszerepekben Josh Gad, illetve Kevin Salter tetszelegnek majd, előbbi Instagramon azt állította, hogy ez lesz a legviccesebb dolog, amiben valaha részt vett. A 80-as évek óta bőven érkezett annyi sci-fi és Star Wars film, hogy lesz mit parodizálni, így alapanyag bőven lesz a mozihoz. Megjelenési dátumról még nem tudni, de ha már elkezdődtek a munkálatok, jó eséllyel 2026-ban meg is érkezhet.

Ezt olvastad már?

Remek játékokkal bővül tovább az Xbox Game Pass óriási játékkínálata

×