Elindult az Elvira kistesója, a hazai utazástervezés legújabb vívmánya, az ultrahasznos EMMA.


Bódi Dániel

2024.06.19. – Mához egy hete, hogy tesztüzemben útjára indult a MÁV-Volán csoport megújult útazástervezője, az Elvirát kiegészítő EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon). Az emma.mav.hu oldalon elérhető új tervező azonban nem csak megújult, modernebb felülettel, hanem a járatok valós idejű adataival reformálná meg a vasúti és autóbuszos közlekedést.

Az EMMA pedig valóban hasznosabb lesz, mint korábban bármi! Egyrészt a MÁV-Start, a GYSEV, a MÁV-HÉV és a Volánbusz helyközi járatai mellett egyes helyi járatok menetrendjét, valós idejű információit, valamint a járművek pontos helyzetét is megjeleníti, másrészt pedig – ami még örömtelibb, hogy – az új rendszer mindez alapján az esetleges késéseket is kijelzi, a MÁV-nál pedig még szöveges infókat is küld a forgalmi változásokról, fennakadásokról. Mindezen túl pedig a MÁV-csoport közleménye más hasznos dolgot is felsorol, péládul:

  • A keresésnél meg tudunk adni helyi és helyközi állomásokat, megállókat, nevezetes helyeket (pl. látványosságok, városi piacok, hivatalok), térképen tetszőleges pontok is jelölhetők, de hamarosan akár az ország összes postai címe, házszáma alapján is tervez az új rendszer.
  • A pontosabb tervezéshez a gyaloglási sebességet a megszokott tempónkhoz igazodva tudjuk módosítani lassabbra vagy gyorsabbra.
  • Olyan átszállás esetén, ahol ugyanabból a megállóból utazunk tovább, mint ahova érkezünk, lehetőség van felülírni a szolgáltató által javasolt átszállási időt, ez különösen a nagyobb pályaudvarok esetén hasznos funkció, de akár igazíthatjuk az állomás környéki egyéb intézni valóhoz is az átszállás idejét.
  • Ott, ahol még nem fogadják el a helyi járatokon az országbérletet és vármegyebérletet, valamint Vármegye24 vagy Magyarország24 napijeggyel rendelkezők számára előny, hogy EMMA lehetőséget nyújt városon belül is csak helyközi (pl. Volánbusz vagy TramTrain) járatokkal való tervezéssel.
  • A „Járatok” nézetben a viszonylatokon kívül vonatszámra is lehetőségünk van rákeresni.
  • Vasúti járatok esetén nem csak az egyéb hazai vagy nemzetközi térképes útvonaltervezőkben elérhető alapadatokat szolgáltatja EMMA, de az azokhoz kapcsolódó egyéb információk és szabályok is megjelennek, melyeket szokás szerint piktogramokkal a jegyértékesítési rendszerben is jelzünk.
  • Lehetőségünk van az útvonalterv linken keresztüli megosztására és nyomtatására is.
  • A nemzetközi vonatok teljes útvonala elérhető az EMMA-ban, de térképes keresés csak belföldön lehetséges.
  • A felület a magyar nyelv mellett angolul is használható.
  • A látássérülteknek szánt funkció már működik, de jelenleg még fejlesztés alatt áll.

Fontos azonban, hogy EMMA csupán az Elvira kishúga, amit leváltani nem hivatott. Az EMMA felületén csak az utazásokat tervezhetjük meg, valós időben követhetjük a járatokat, a jegyváráslás azonban továbbra is az Elvirán bonyolódik, amire a kiválasztott útvonal után egyetlen gombnyomással elérhető.

A helyi járatok elérhetők ezen települések esetében:

Budapest, Ajka, Baja, Balassagyarmat, Balatonfüred, Balatonfűzfő, Balmazújváros, Bátaszék, Bátonyterenye, Békés, Békéscsaba, Bonyhád, Csongrád, Csurgó, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Ercsi, Érd, Esztergom, Fonyód, Gödöllő, Gyöngyös, Győr, Gyula, Hajdúszoboszló, Jászberény, Karcag, Kazincbarcika, Keszthely, Komárom, Komló, Körmend, Lenti, Makó, Mezőberény, Mezőkövesd,  Mezőtúr, Miskolc, Mohács, Mórahalom, Mosonmagyaróvár, Nagyatád, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Orosháza, Oroszlány, Ózd, Paks, Pápa, Pécs, Salgótarján, Siklós, Siófok, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szentes, Szigetvár, Szolnok, Szombathely, Tata, Tatabánya, Tiszafüred, Tiszaújváros, Újszász, Vác, Várpalota, Veszprém, Zalaegerszeg.

Ezt is olvasd el:

Mi történik vajon, ha készpénzt fénymásolunk?

×