Az ARM architektúra 2024 nyarától már a Windows felhasználók számára sem álom. Folyamatosan érkeznek a friss mérések, észrevételek.

2024.06.19. – Június 18-án elstartolt a PC-s iparág legújabb korszaka. Az x86-64 processzorok hosszú ideig egyeduralkodóak voltak a piacon, ám egy ideje ez már nem igaz. Az okostelefonok és tabletek elterjedésével az ARM processzorok is teret kértek maguknak. „Asztali”, elterjedt vonalon először talán a Rasbperry Pi rendelkezett ilyen CPU-val, de az a gép is inkább a hozzáértők játékszere. Aztán az Apple 2020-ban mindent megváltoztatott. A MacBook Pro / Air szériába az M1 nevet viselő, ARM processzor került. Az elmúlt években pedig szinte az összes Mac készülék megkapta az ilyen jellegű, M előjelű chipeket.

A többi gyártó azonban csak mostanság kezdett becsatlakozni a buliba. Az első, Snapdragon X Elite és Plus ARM processzorokkal felvértezett eszközök 2024 júniusának közepén, egészen pontosan június 18-án startoltak el. Olyan gyártók jelentkeztek laptopokkal és tabletekkel már az első körben, mint az Acer, az ASUS, a Dell, a HP, a Lenovo, a Microsoft vagy éppen a Samsung. Később pedig akár Mini és teljes méretű PC-kben is feltűnhet majd az új technológia.

Az első játéktesztek nem túl biztatóak – Ezt tudja a Snapdragon Elite X ARM processzor

Az ARM processzorok és GPU-k nem feltétlenül játékban erősek. A mérnökök azonban már korábban elhintették, hogy játszadozásra is szeretnék befogni ezeket a chipeket. A DirectX 12 támogatás adott, külön kezelőfelületet is kap a grafikai driver. A fejlesztők azt is megígérték, hogy havonta frissítésik majd az illesztőprogramokat. Úgy tűnik, hogy erre szükség is lesz.

Ezt tudja jelenleg a Snapdragon Elite X ARM processzor grafikus egysége

Ezt tudja jelenleg a Snapdragon Elite X ARM processzor grafikus egysége

Az első tesztek június 18-án élesedtek, volt, aki már játékok alatt, valós körülmények között is megizzasztotta az újdonságot. FullHD felbontáson, Low beállítások mellett az alábbi értékeket sikerült mérni:

  • Cyberpunk 2077 – 34 FPS
  • Baldur’s Gate 3 – 35 FPS
  • Overwatch 2 – 83 FPS
  • Palworld – 39 FPS
  • Helldivers 2 – 41 FPS

Jól látható, hogy az FPS számok nem rosszak, ám lesz még min munkálkodnia a fejlesztői csapatnak. Szintén nem elhanyagolható tényező, hogy a játékokat a „régi”, x86-64 architektúrára írták meg a fejlesztők, így egy extra emulációs réteg is hátráltatja a teljesítményt. Remélhetőleg hamarosan az igazán részletes, teljes tesztek is debütálhatnak.

Forrás: Videocardz

Ezt olvastad már?

Sokan keverik, te ne tedd: ez a különbség az AI és a gépi tanulás között

×