Rengeteg formáját megkülönböztethetjük a számítógépes kártevőknek. A legtöbb vírus azonban látható jeleket hagy maga mellett.

2024.06.19. – A számítógép védelme fontos feladat, manapság pedig ezt akár egy Windows Defender is el tudja látni. Klasszikus értelemben véve más vírusirtóra nincs is szüksége az embereknek. Persze sok gyártó már különféle extra szolgáltatásokkal próbálja elcsábítani a fizetős felhasználókat. Ide sorolhatjuk a VPN-t vagy épp az erősebb tűzfalat is. Ezek sem ördögtől való megoldások, ám nem annyira „kötelező” ezek használata, mint egy alapvető vírusvédelem. Ennek ellenére tökéletes védelemről sosem beszélhetünk, akármelyik gyártó, akármelyik programja is kerül a gépünkre. A klasszikus feltörés manapság kevésbé népszerű megoldás, ám sajnos az áldozatok száma még így is ijesztően sok lehet. A PCWorld segítségével össze is gyűjtöttük, hogy milyen jelekre érdemes figyelni.

0. Gyanakodsz? Mindig futtass egy vírusirtást!

Ha úgy gondolod, hogy vírus került a gépedre vagy gyanús fájlokat töltöttél le valamiért, akkor a nulladik lépés mindig a víruskeresés legyen. Erre használhatod a Windows beépített megoldását, különféle, Malware-ekre specializálódott programokat vagy bármelyik fizetős megoldást. Sok esetben már itt lebukhat egy-egy gyanús állomány, ám nézzük is, hogy mi történik akkor, ha valamiért átcsusszan a védelmen a kártevő.

1. Gyanús üzenetek a vírusirtótól

Ha a gépen használt vírusirtó alkalmazás sűrűn dobál fel üzeneteket, az bizony nem sok jót jelent. Ha a megjelölt fájlok, alkalmazások eltávolítása után is újra-újra felbukkan a figyelmeztetés, akkor elkezdhetünk gyanakodni, hogy egy makacsabb program kerül gépünkre. Szintén árulkodó lehet, ha a vírusirtó kikapcsolásáról érkeznek üzenetek, miközben mi egy ujjal nem nyúltunk a beállításokhoz.

2. A webkamera jelzőfénye világít, akár vírus is használhatja

A jelző LED árulkodó lehet - Vírus miatt is futhat a webkamera

A jelző LED árulkodó lehet – Vírus miatt is futhat a webkamera

Manapság a legtöbb webkamera külön fénnyel jelzi, ha aktív állapotba kerül. Ez alapján könnyen kiszűrhetőek az olyan események, amikor a tudtunkon kívül más is a gépünkben járkál. Ez általában az olyan trójai vírusokra jellemző, melyek távoli hozzáférést is biztosítanak a tulajdonosuknak. Néha előfordul, hogy csak a beragadt Teams vagy épp Discord alkalmazás, ám ha gyanúsan sokszor világít a webkamera jelzőfénye, akkor érdemes lehet gyanakodnunk.

3. Lassú gép, fagyások

Szintén jelzés értékű lehet, ha a gépünk hirtelen belassul. Az alkalmazások megnyitása nehézkessé válik, miközben a weboldalak betöltése sem az igazi? Ezért bizony különféle vírusok is felelősek lehetnek. Klasszikus eshetőség, amikor kriptobányászásra használják ezeket, ám az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak sok erőforrást emészt fel a vírus működtetése. Rengeteg más probléma is meghúzódhat a gép lassulásának hátterében, de sajnos a vírus sem kizárható tényező. Szintén árulkodó tényező lehet az alkalmazások indokolatlan kifagyása, a gyakori kék halál.

4. Fura alkalmazások, felugró ablakok

Ha a géped olyan üzenetekkel bombáz akár a böngészőben, akár az asztalon, melyet nem tudsz általad telepített programokhoz társítani, az szintén gyanúra adhat okot. Az asztalon megjelenő, ismeretlen alkalmazások sem kecsegtetnek semmi jóval. Néha azonban előfordulhat az is, hogy egyszerűen az alaplapgyártó előre telepített programjai kérnek jogosultságokat. Gyanús lehet az is, amikor csak egy-egy pillanatra látunk felugrani ablakokat, például a parancssort. Ez is árulkodhat arról, hogy illetéktelen programok települtek a gépünkre, melyek bizonyos időközönként lefutnak.

5. Böngésző változások ok nélkül

Főképp az adware vírusokra jellemző viselkedés, hogy a böngésző fölött megpróbálják átvenni az uralmat. Megváltozott a kezdőoldalad? Más az alapértelmezett kereső? Ismeretlen bővítmények tűnnek fel a címsorban? Ekkor ismét lehet gyanakodni, hogy valamilyen kártevő kerül a gépre.

6. Jelszó változások, gyanús emailek

Előfordulhat, hogy jelszó változásokról vagy egyéb eseményekről kapsz emaileket. Ezek is gyanút ébreszthetnek. Sok esetben ilyenkor még arra sincs szükség, hogy a célgépre bejuttassanak vírust, elég, ha néhány gyanús linken keresztül megvezetik a felhasználót. Az már egy fokkal aggasztóbb lehet, ha a küldött emailek listájában is találunk ismeretlen leveleket, ilyenkor nagy eséllyel a gépünk is megfertőződött valamilyen kártevővel.

Ha a fenti események közül egyet vagy többet is tapasztalunk, akkor azonnal érdemes lehet egy részletes szkennelést futtatni. Erre a Windows Defender vagy egyéb, akár fizetős alternatíva is megfelelő lehet, ám általános ajánlás szokott lenni a MalwareBytes alkalmazás is. Ha az alkalmazások nem találnak semmit, de továbbra is folytatódnak a különös események, akkor érdemes lehet szakemberhez fordulni.

Tévhitek is akadnak szép számmal:

5 tévhit a vírusirtókról, melyet még manapság is sokan elhisznek

×