A TheVR nem csak arra használja az AI hangkészítést, hogy szórakoztasson, de komoly ismeretterjesztő és oktatási célja is van.

2024.06.19. – Az AI berobbanásakor rengeteg próbálkoztak azzal, hogy a különböző, bárki számára elérhető mesterséges intelligencia rendszerekkel kicseréljék, illetve más nyelvre fordítsák ismert emberek, adott esetben tartalomgyártók hangját. Akkor számtalan vicces videó született, amiben a TheVR tagjai, Jani és Pisti szerepeltek, akik saját hangjukon, de más nyelven szólaltak meg. 2023 szeptemberében aztán maga a TheVR (pontosabban Dani) is készített egy ismeretterjesztő videót a témában, aminek most elkészült a folytatása.

Tavaly óta persze az AI és machine learning rendszerek nagyon sokat fejlődtek, TheVR Dani munkáját pedig most mutatták be ismét, DanX és Zeroice hozzájárulásával. Ők arra vállalkoztak, hogy megmutassák: mi van akkor, ha a dolgot megfordítjuk. Vagyis ha az AI-t arra használjuk, hogy az általunk elmondott magyar szöveget a játékok színészeinek saját hangján halljuk. Szóval magyar szöveg, a színészek a TheVR tagjai, de a játékokban a színész eredeti hangja hallható.

A videóban nem csak azt mutatja be Jani, hogy milyen mai rendszerek állnak rendelkezésre a szinkronkészítéshez, de azt is, hogy milyen eredmény érhető el velük. Mint kiderült: ebben az esetben is nagyon sokat számít a színészi játék, attól függetlenül, hogy a hang az eredeti színészé. Többek között láthatjuk a Detroit: Become Human és a Cyberpunk 2077 jeleneteit, a The Last of Us mellett. Persze a videóban az is hallható, milyen lenne, ha Jani tökéletesen tudna a saját hangján többek között németül, japánul, sőt azt is megnézhetjük, hogy milyen lenne, ha az a bizonyos, fantasztikus Pókemberek videó kínaiul jelent volna meg.

 

Nem kell egyébként minden esetben AI hangtechnológia ahhoz, hogy egy videójátékhoz magyar szinkron készüljön, magyar színészekkel. A SzinkronSarok csapata például már készített a Resident Evil 2 Remake-hez, a God of War-hoz (2018) és a Resident Evil 4 Remake-hez is teljes magyar szinkron PC-re. A Detroit: Become Human pedig úton van. Ha azonban szeretnéd te is kipróbálni az AI-hangkészítést, a TheVR videója mindenképpen segítség hozzá.

Borítókép: TheVR

Ezt láttad?

Brutális a Switch játékfelhozatala – 29 új játékot villantott a Nintendo

 

 

×