A lengyel székhelyű játékfejlesztő stúdiónál egészen rendhagyó módon zajlik a közösségi brainstorming.


Bódi Dániel

2024.06.19. – Furcsa egy munkahely a lengyel Spectrum Studios. Az ember bemegy, leül az asztalkájához, ahol ideje nagy részét a játékfejlsztés valamely részével tölti, néha kimegy kávézni, esetleg elszív egy cigit, beszélget a munkatársakkal, majd a nap végén pucérra vetkőzik, hogy a kollégákkal együtt rommá izzadja magát a céges szaunában.

A gond ezzel csak az, hogy a felsoroltak közül kettő kötelező jellegű, és a munkavégzésen túl nem a klasszikus szocializálódás. És ezt nem én, vagy a külföldi sajtó más munkatársai, hanem maga a stúdió kreatív vezetője, Jacek Piórkowski állítja, aki még csak titkot sem nagyon csinál a rendhagyó kötelező jellegű nudizásból: a szakmai közösségi portálon, a LinkedIn-en írta le elég egyértelműen, hogy a nudizás a munkafolyamat szerves része, aki pedig nem hajlandó ledobni a textilt, és anyaszült meztelenül a kollégái elé járulni, az nem való a csapatba. Sőt, még az álláshirdetésbe is beleírták.

Egyébként nem a Spectrum az egyetlen játékfejlesztő vállalat, amely a közösségi szaunázást használja ötletelésre és meetingekre: a finn Remedy koponyái is hasonlóképp dolgoznak – igaz, nem pucéran, és semmiképp sem kötelezően, az Alan Wake például pontosan egy ilyen hőkatlanozgatás közepette született valósággá. De Piórkowski valójában egy meg nem értett zseni, aki szerint azért kötelező a szál himbilimbiben és klitoriszban való szaunázás, mert épp erről csinálnak játékot, és azt szeretné, ha a fejlesztők maguk is kellőképp átszellemülnének.

Ezek szerint a Battlefield és a Call of Duty fejlesztőinek valódi háborúkba kellene vonulniuk ahhoz, hogy egy igazán jó, hiteles játékot készíthessenek. Jó-jó, de mi van a Dead Space-szel?

Ezt is olvasd el:

Ezért tűnt el nyomtalanul a Windows legendás flipperjátéka, a Space Cadet

×